Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 4
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2013-09-17, 00:51   #558
Shizu48
Raczkowanie

Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 4

Cytat:
Napisane przez _Shiloh_ Pokaż wiadomość
Minęło już prawie 5 lat a miewam noce kiedy śnię systematycznie o tym miejscu.
Chciałabym wrócić, zabiorę TŻ - bo nigdy nie był i naszego synia na wakacje, ale nie takie gdzie nas zamkną w hotelu na All Inclusive.
Najlepsze jest to, że po pół roku byłam w stanie prowadzić prostą konwersację w języku greckim. A teraz już nic nie pamiętam

Tak na marginesie, to w sumie nie Japonia, ale Chiny - polecam Ci trzy bestselery pisarki chińskiej - Mingmei Yip: Pawilon Kwiatu Brzoskwini, Pieść Jedwabnego Szlaku, Płatki z Nieba
Z tym językiem - to normalne. Jak siedziałam w Tokyo potrafiłam poruszyć każdy temat i rozmawiać nie myśląc o tym, a teraz mogę się pochwalić że znam ledwo 10% tego co wtedy.. Ale sądzę że jak tylko wrócisz tam i trochę przesiąkniesz to tak samo wróci język (przynajmniej sama mam takie nadzieje u siebie haha ).

A książki bardzo chętnie sprawdzę (mol książkowy jest ze mnie przestraszny ), dzięki!!

---------- Dopisano o 00:51 ---------- Poprzedni post napisano o 00:46 ----------

Cytat:
Napisane przez senira666 Pokaż wiadomość
tak mi jeszcze chodzi po glowie ... może któraś się orientuje jak to jest ...
termin porodu mam na luty a umowe o prace mam do czerwca ... jak jest później z pieniędzmi ?? płatność przejmuje zus i płaci mi przez pozostale 9 miesięcy te 80% mojego wynagrodzenia czy jak ??
Cytat:
Napisane przez Negrid Pokaż wiadomość
No właśnie ja się też nad tym zastanawiam.
Cały czas myślałam, że od początku - czyli po porodzie będzie płacić Zus (macierzyński)
dobrze czy źle myśle?
ja mam umowę do kwietnia
Nie wiem czy dobrze Cię zrozumiałam, ale.. Jeżeli przepracujesz 3 miesiąc swojej ciąży w danej firmie to jesteś chroniona i nic nie są w stanie Ci zrobić (mowa o umowie o prace, nie pracy na zlecenie), czy jesteś zatrudniona na czas określony czy nieokreślony, próbny itd, automatycznie przedłużają umowę do dnia porodu i dostajesz 100% swojej średniej wypłaty gdzie średnią liczy się 3 mieisące od momentu gdy dasz l4. Te 100% do porodu płaci Ci firma przez zus. Po porodzie dostajesz 80% i już nie od firmy a od zusu przez 12 mieisęcy, chyba że sama zrezygnujesz i wcześniej pójdziesz do pracy (niektórym kobietkom te 80% nie wystarcza). Jedyny możliwy problem do dnia porodu to jeżeli firma ogłosi likwidację, wtedy dostajesz do dnia porodu pieniądze od zusu jako bezrobotna, ale nie wiem dokładnie ile to pieniążków niestety, czy porównywalny do wysokości wypłaty czy nie. Jeżeli masz jakieś pytanka dawaj

Edytowane przez Shizu48
Czas edycji: 2013-09-17 o 00:54
Shizu48 jest offline Zgłoś do moderatora