Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - czy macie jakies motywacje w życiu ?..
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2007-05-07, 10:32   #7
Asienka83
Zadomowienie

Dot.: czy macie jakies motywacje w życiu ?..

Co robię?
Włączam sobie muzykę taką przy której najlepiej mi się medytuje, jest ich mnóstwo (przeznaczone są właśnie do medytacji), wyłączam wszystie telefony jakie mam żeby nikt mi nie przeszkadzał, zamykam się w pokoju (mąż też wie że nie może wtedy wejść bo mie rozproszy ) i siadam wygodnie na podłodze po turecku bo w pozycji kwiatu lotosu-jak zalecaja mistrzowie medytacji jeszcze nie umiem ale to kwestia czasu i wygimnastykowania odpowiednich mięsni.
Plecy wyprostowane i najważniejsze jest też odpowiednie ułożenie dłoni.
(jeśli będziesz chciała to opiszę więcej, bo mogłoby to zanudzić).
Potem należy skoncentrować się na oddechu-to chyba było najtrudniejsze w nauce (przynajmniej dla mnie) całej sztuki medytacji.

Potem trzeba stopniowo wyciszać swój umysł, bo nieustanne myślenie wymaga wiele energii, która nas wyczerpuje. Przyznam się że to też jest trudne-nie mysleć o niczym - ale właśnie gdy nauczyłam się osiągać ten stan-to zauważyłam potem po tych 20-30 minutach medytacji że człowiek staje się wtedy taki spokojny, lekki - wyciszony i radosny
Bardzo pomocne w wyłączeniu niepotrzebnego myślenia jest też medytowanie z powtarzaniem jakiejś formułki, wyrazu czyli z tzw. mantrą albo też powtarzanie afirmacji-ja osobiście tylko tak medytuję-z afirmacją
Np. moja ulubiona
Chcę, mogę i potrafię być w pełni zadowolony z siebie, swojej pracy, swoich związków, całego swojego życia
albo
Akceptuję życie i chętnie zgadzam się zmieniać na lepsze oraz twórczo rozwijać!
Takich afirmacji jest mnóstwo, można sobie samemu ułożyć. I powiem Ci, że połaczenie medytacji i afirmacji daje bardzo wiele

Ale się rozpisałam, ale to tak w skrócie i może trochę chaotycznie, ale tego jest na prawde mnóstwo