Mam do was pytanie czy pochwalacie krzyżowanie ras?
Ja w całym swoim życiu byłam na nie i uważałam to za okrutne, ALE...
Gdy poznałam swojego Tż on miał już psa mix amerykańskiego bulldoga i boxera. Przyznam szczerzę, że ten pies ma wszystkie najlepsze cechy z obu tych ras co czyni go wyjątkowym i wspaniałym wizualnie.
Jednak są to dwie rasy dosyć chorowite co widać również u mojego psa, że dostał to w genach.

Jednak jest tych mieszanek coraz więcej nawet określane są terminem Bulloxer i ciągle jakieś pieski na sprzedaż. Wpisując w google tą mieszanke wyskocze wam wiele pozycji. Tak samo sytuacja mieszanki pudla z labradorem- labradoodles gdzie jest wysyp tych psiaków np w Kanadzie. No i tutaj moje pytanie jak wy czujecie takie mieszanie? Jednak to prowadzi do powstawania nowych ras i kto wie może ten mój bulloxer będzie zalegalizowany i będę mogła kupić za kilka lat psiaka z hodowlii a nie na eBayu
Wiem, że jest dużo mixsów w schroniskach, ale nie tylko mixy również te rasowe.
Liczę na dyskusję bo jest to dla mnie mega ciekawy temat.
Moim zdaniem nawet te mieszanie ras nie jest takie złe, ale nie uczciwość tego kto miesza. Bardzo często taki handlarz kłamie, że jest to pies rasowy BA ma rodowód a głupi ludzie w to wierzą. To mnie denerwuje i mieszanie jednostek agresywnych, chorych, już zmieszanych. Powiem również, że kusi mnie kupno mieszanki, ale dokładnie wybadam od kogo tego psa kupuję, w jakich warunkach żyją rodzicę etc bo nie chcę kolejnego chorego psa mimo wszystko