Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Jesień blisko, brzuszki rosną - cuda dziać się będą wiosną - mamusie III/IV 2014 cz.2
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2013-10-05, 08:24   #1415
side85
Zakorzenienie

Wyślij wiadomość przez MSN do side85
Dot.: Jesień blisko, brzuszki rosną - cuda dziać się będą wiosną - mamusie III/IV 201

Cytat:
Napisane przez niezapomnijkaa09 Pokaż wiadomość
Dziewczyny czy któraś może mi napisac jak to jest z tym USG genetycznym? Ciążę prowadzę na abonament w Luxmedzie , teraz na czwartek mam wyznaczone usg- będę wtedy w 13 tc. Czytałam, ze takie usg genetyczne robi tylko kilku lekarzy w danym mieście. Żaden z lekarzy w Luxmedzie nie widnieje na liście, którą przeglądałam. Na moje pytanie u mojej lek. ginekolog czy to usg będzie genetyczne czyli z pomiarem kości nosowej itp. odpowiedziała, że oczywiście bo taka jest norma w prowadzeniu ciąży. Znalazłam prywatnie lek. Roszkowskiego polecanego wszem i wobec w Warszawie ale za takie USG chce ok. 500 zł i nie wiem co zrobić? Gdzie Wy robiłyście to usg? Przecież nie każdego stać na takie badanie Martwię się i nie wiem co zrobić.
mój lekarz to wykonuje, ale myślę że chodzi o tzw badanie prenatalne które u mnie kosztuje 200zł składa się z normalnej wizyty za 120 na której robi się bardzo szczegółowy pomiar dziecka plus 80zł badanie krwi. Generalnie dowiadujesz się z niego jakie jest prawdopodobieństwo wystąpienia chorób genetycznych jak zespół downa. Dostajesz wyniki typu: prawdopodobieństwo u kobiety w twoim wieku to 1:850 a ty masz np 1:4000 na podstawie wymierzenia kości nosowej, przyzierności karku. Każdy lekarz zrobi ci takie usg tyle że na tym od lekarza z certyfikatem dostaniesz papierek na którym jest napisne wprost prawdopodobieństwo wystąpienia tej choroby. Mój poprzedni lekarz uważał że skoro nie zamierzasz ingerować w życie płodu to nie ma potrzeby wyliczenia tego prawdopodobieństwa bo i tak jakby coś wyszło nie usuniesz dziecka. On i tak zobaczy tę chorobę na późniejszym etapie. Ale jeśli chcesz się czuć lepiej to mnie to dało niesamowite poczucie spokoju.Jest to taka krzyżówka tych dwóch badań: krwi i usg dokładnego ze statystykami.

Edytowane przez side85
Czas edycji: 2013-10-05 o 08:26
side85 jest offline Zgłoś do moderatora