Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Jesień blisko, brzuszki rosną - cuda dziać się będą wiosną - mamusie III/IV 2014 cz.2
Podgląd pojedynczej wiadomości

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-10-12, 12:48   #2008
maaaambaaaa
Raczkowanie

Dot.: Jesień blisko, brzuszki rosną - cuda dziać się będą wiosną - mamusie III/IV 201

[QUOTE]agunia4ever
Ja w 11 tygodniu miałam ponad 5,2. Ginekolog dał mi skierowanie na bardziej szczegółowe badania: FT3, FT4 i standardowo TSH. I TSH bez zmian, FT4 za niskie, a FT3 w normie (albo na odwrót - nie pamiętam). I skierowanie do endokrynologa od mojej gin dostałam. Endokrynolog stwierdził niedoczynność tarczycy, tylko że trzeba poznać przyczynę bo oprócz zaparć związanych z ciąża to nie mam innych objawów. Dostałam więc tyroksynę i za 3 tygodnie badania: TSH, FT3, FT4, anty-TPO, anty-TG, Fe. Największy problem to to że przed ciążą nie miałam TSH robionego i nie wiadomo czy wcześniej to było czy nie. Pytałam się o dzieciątko i na szczęście dzidzia czerpała sobie z tego FT, które miałam w normie ufff... Zobaczymy co wskażą kolejne wyniki.

Cytat:
monkaa321
W ciąży ten wynik powinien być trochę niższy, ale nic się nie martw możesz też zapytać swojego gin, czy by Ci sam nie przepisał euthyroxu . Ale i tak najlepiej do endo iść bo najlepiej dobierze Ci dawkę

Cytat:
baja_86
Twój wynik jest trochę poza normę. Za normę dla młodych kobiet moja endo uważa TSH max 2,5. Leczę się na niedoczynność tarczycy, wykrytą przed ciążą na szczęscie, bo moje TSH przed leczeniem wynosiło 6,8. Nie martw się wynikiem, jest tylko trochę poza normą, ale lepiej umówić się do endokrynologa. Ja taki wynik miałam w 13 tc przy braniu leku, teraz mam podniesioną dawkę. Najważniejsze miec to pod kontrolą.Pewnie będą chcieli abyś zrobiła dodatkowe badania tarczycowe
amelko nie zgodze się z tobą, że ten wynik jest ok. Oczywiście nie ma tragedii, ale najnowsze wytyczne mówią o normie TSH do 2,5
W sumiee to juz nie wiem samaaa ,aleee jedno jest pewneee czuje sie spokojniejsza:cmo k:

Cytat:
koziemleko
Ale sprawdzałaś wg norm dla kobiet w ciąży?

Cytat:
Spawdzalaam i pisza ze dla kobiet w ciazy sa inne normy niz te ktore mam na wyniku... Juz sama nic z tego nie wiem(
maaaambaaaa jest offline Zgłoś do moderatora