Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Rasowy=Rodowodowy
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2013-10-15, 11:51   #3373
iced coffe
Raczkowanie

Dot.: Rasowy=Rodowodowy

Cytat:
Napisane przez bejbeee Pokaż wiadomość
Dysplazja to choroba genetyczna, to że rodzice mają HD=A ED0/0 nie oznacza że nie ma dysplazji w genach Moja suka również ma dysplazję typu D pomimo iż jej rodzice są niby zdrowi - niestety trójka rodzeństwa jej mamy ma dysplazję, a przeglądając rodowód można się jeszcze kilku przypadków doszukać...

U nas największym problemem jest to że wciska się ludziom iz psy z rodowodem są lepsze bo są zdrowe a to guzik prawda. Oczywiście ja popieram kupowanie psów z rodowodem ale dla tego iż znająć rodowód możemy się dowiedzieć tego co mniej więcej (nigdy w 100%) siedzi w genach naszego psa - czy zdarzały się w liniach jakieś choroby genetyczne, jak wyglądały psy itp. Kupując psa z rodowodem trzeba być tak samo czujnym jak podczas kupowania tego bez rodowodu - ale dobrze sprawdzony rodowód itp daje nam wieksze prawdopodobienstwo tego że nasz psiak będzie zdrowy i taki jakiego sobie wymarzyliśmy
Pies z rodowodem to nie zaprogramowany na wyśmienite zdrowie robot.
Ja również nie rozumiem ludzi, którzy uważąją że pies z rodo ma być zdrowy, bo jak tylko "kichnie" to już do sądu lecą.
Pies z rodo ma przede wszystkim wyglądać jak rasa jaką sobie wymarzyliśmy, jak kupimy ONka z rodo to będziemy mieć ONka, a nie pół ONa a pół Dobermana.

Choć ja ostatnio częściej spotykam się z opiniami że to psy z rodo są w dzisiejszym świecie najbardziej chorowite, choćby nawet z powodu inbreedu (chyba tak to się piszę ).

Genetyka ? No właśnie rodowód to przynajmniej 5 pokoleń wstecz, jeśli te 5 pokoleń nie miało np. dysplazji to jest bardzo mała szansa że akurat 6 będzie miało, dlatego osobniki z wadami powinny być eliminowane od rozmnażania.