2013-10-15, 22:00
|
#12
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2011-07
Lokalizacja: [x]Śląsk / Małopolska[ ]
Wiadomości: 5 640
|
Dot.: Czym zastąpić biały cukier? Zobacz najzdrowsze zamienniki sacharozy!
Cytat:
Napisane przez Eshi
Nie do końca tak jest, zależy co masz na myśli pisząc o właściwościach.
Cukier brązowy, to ten sam cukier co biały, fakt, lecz przed rafinacją, czyli przed "oczyszczaniem". Właściwości jeśli chodzi o kaloryczność itp. mają takie same, lecz cukier brązowy posiada m.in. żelazo, wapń, potas, w małych ilościach, ale zawsze... czego biały cukier nie posiada w ogóle, więc można stwierdzić, że jest poniekąd "zdrowszy". Oczywiście zdrowszy od cukru białego, który nic innego nie robi tylko jest słodki. Dodatkowo cukier brązowy jest o wiele lepszy w smaku niż biały.
Oczywiście tutaj mam na myśli cukier brązowy trzcinowy nierafinowany, bo i zdarzają się cukry brązowe barwione.
Ja używałam jakiś czas stewii, fakt, że jest dość charakterystyczna w smaku, ale mi pasowała. Mam zamiar kupić sobie ksylitol.
|
Pomyliło Ci się z cukrem trzcinowym chyba.
Cukier brązowy często uważany jest za zdrowszy i bardziej naturalny w porównaniu z białym, a ze względu na swoją barwę często mylony z cukrem nierafinowanym. Znacznie bliżej mu do tego pierwszego. Proces produkcji brązowego cukru jest dokładnie taki sam jak białego (zatem proces rafinacji się odbywa), a brązową barwę nadaje mu się poprzez dodanie wcześniej usuniętej melasy i ponowne osuszenie kryształów. Sama nazwa "brązowy" o niczym nie świadczy, poza widocznym zabarwieniem.
Najbardziej wartościowy z cukrów brązowych jest cukier trzcinowy nierafinowany (nieoczyszczony m. in. z odżywczej melasy). Zawiera on pewne ilości żelaza, wapnia, potasu, fosforu, magnezu, miedzi oraz witaminy B6 i B12. Niestety ich zawartość jest przez dietetyków określana jako... śladowa.
Edytowane przez DudiBoy
Czas edycji: 2013-10-15 o 22:04
|
|
|