Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Czym zastąpić biały cukier? Zobacz najzdrowsze zamienniki sacharozy!
Podgląd pojedynczej wiadomości

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA
Stary 2013-10-15, 22:00   #12
DudiBoy
Zakorzenienie

GG do DudiBoy
Dot.: Czym zastąpić biały cukier? Zobacz najzdrowsze zamienniki sacharozy!

Cytat:
Napisane przez Eshi Pokaż wiadomość
Nie do końca tak jest, zależy co masz na myśli pisząc o właściwościach.
Cukier brązowy, to ten sam cukier co biały, fakt, lecz przed rafinacją, czyli przed "oczyszczaniem". Właściwości jeśli chodzi o kaloryczność itp. mają takie same, lecz cukier brązowy posiada m.in. żelazo, wapń, potas, w małych ilościach, ale zawsze... czego biały cukier nie posiada w ogóle, więc można stwierdzić, że jest poniekąd "zdrowszy". Oczywiście zdrowszy od cukru białego, który nic innego nie robi tylko jest słodki. Dodatkowo cukier brązowy jest o wiele lepszy w smaku niż biały.
Oczywiście tutaj mam na myśli cukier brązowy trzcinowy nierafinowany, bo i zdarzają się cukry brązowe barwione.

Ja używałam jakiś czas stewii, fakt, że jest dość charakterystyczna w smaku, ale mi pasowała. Mam zamiar kupić sobie ksylitol.
Pomyliło Ci się z cukrem trzcinowym chyba.
Cukier brązowy często uważany jest za zdrowszy i bardziej naturalny w porównaniu z białym, a ze względu na swoją barwę często mylony z cukrem nierafinowanym. Znacznie bliżej mu do tego pierwszego. Proces produkcji brązowego cukru jest dokładnie taki sam jak białego (zatem proces rafinacji się odbywa), a brązową barwę nadaje mu się poprzez dodanie wcześniej usuniętej melasy i ponowne osuszenie kryształów. Sama nazwa "brązowy" o niczym nie świadczy, poza widocznym zabarwieniem.
Najbardziej wartościowy z cukrów brązowych jest cukier trzcinowy nierafinowany (nieoczyszczony m. in. z odżywczej melasy). Zawiera on pewne ilości żelaza, wapnia, potasu, fosforu, magnezu, miedzi oraz witaminy B6 i B12. Niestety ich zawartość jest przez dietetyków określana jako... śladowa.

Edytowane przez DudiBoy
Czas edycji: 2013-10-15 o 22:04
DudiBoy jest offline Zgłoś do moderatora