Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - ZAFIOLIOWANE ,martwe prosięta w sklepowej lodówce
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2013-10-16, 12:38   #153
grubella
BAN stały
 
Zarejestrowany: 2012-11
Lokalizacja: Lublin
Wiadomości: 5 995
Dot.: ZAFIOLIOWANE ,martwe prosięta w sklepowej lodówce

Cytat:
Napisane przez Kalini Pokaż wiadomość
Etyczna, jeśli coś żyło nie chcę wrzucać tego do śmieci. Chcę to w pełni wykorzystać, skorzystać w pełni z tego białka czy smaku, dla których to mięso kupiłam.
Ekologiczna- hodowla zwierząt jest nieporównywalnie droższa, niż rośli, np. wykorzystanie wody, prądu, a także zanieczyszczenie powietrza.
Ekonomiczna- tak prosta sprawa, że bardziej szkoda wyrzucić coś co kosztowało więcej.

Ale tak czy siak, nie należy niczego wyrzucać. I marnowanie jedzenia to okropna rzecz. I mnie przerażają dane o wyrzucanych rocznie tonach. Albo relacje o całkiem nowych i wartościowych produktach w śmietnikach.
Z tym się nie zgodzę.

Do uprawy roślin potrzebne są maszyny/traktory, kombajny, opryskiwacze i inne specjalistyczne/ a te produkuje się w fabrykach , które zużywają masę prądu, zanieczyszczają środowisko /lakiery.farby do malowania, ogrzewanie hal, ścieki/.

Produkcja nawozów, oprysków to też ogrom zmarnowanego prądu, wody, zrzuty ścieków poprodukcyjnych, szkodliwych gazów powstających w czasie produkcji a także potem zanieczyszczenie środowiska w postaci przenikania chemikaliów do wód gruntowych, zagłada dla pszczół.

Paliwo potrzebne do uprawy roślin także zanieczyszcza środowisko zarówno produkcją jego a także użyciem.

Nie wiem czy robione były jakieś badania która z produkcji/roślinna czy zwierzęca/ jest bardziej degradująca dla środowiska ale moim zdaniem są na porównywalnym poziomie szkodliwości.

Eliminując całkowicie produkcję zwierzęcą wcale środowisko nie będzie aż tak bardzo mniej zanieczyszczone.
grubella jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując