2013-10-16, 12:38
|
#153
|
BAN stały
Zarejestrowany: 2012-11
Lokalizacja: Lublin
Wiadomości: 5 995
|
Dot.: ZAFIOLIOWANE ,martwe prosięta w sklepowej lodówce
Cytat:
Napisane przez Kalini
Etyczna, jeśli coś żyło nie chcę wrzucać tego do śmieci. Chcę to w pełni wykorzystać, skorzystać w pełni z tego białka czy smaku, dla których to mięso kupiłam.
Ekologiczna- hodowla zwierząt jest nieporównywalnie droższa, niż rośli, np. wykorzystanie wody, prądu, a także zanieczyszczenie powietrza.
Ekonomiczna- tak prosta sprawa, że bardziej szkoda wyrzucić coś co kosztowało więcej.
Ale tak czy siak, nie należy niczego wyrzucać. I marnowanie jedzenia to okropna rzecz. I mnie przerażają dane o wyrzucanych rocznie tonach. Albo relacje o całkiem nowych i wartościowych produktach w śmietnikach.
|
Z tym się nie zgodzę.
Do uprawy roślin potrzebne są maszyny/traktory, kombajny, opryskiwacze i inne specjalistyczne/ a te produkuje się w fabrykach , które zużywają masę prądu, zanieczyszczają środowisko /lakiery.farby do malowania, ogrzewanie hal, ścieki/.
Produkcja nawozów, oprysków to też ogrom zmarnowanego prądu, wody, zrzuty ścieków poprodukcyjnych, szkodliwych gazów powstających w czasie produkcji a także potem zanieczyszczenie środowiska w postaci przenikania chemikaliów do wód gruntowych, zagłada dla pszczół.
Paliwo potrzebne do uprawy roślin także zanieczyszcza środowisko zarówno produkcją jego a także użyciem.
Nie wiem czy robione były jakieś badania która z produkcji/roślinna czy zwierzęca/ jest bardziej degradująca dla środowiska ale moim zdaniem są na porównywalnym poziomie szkodliwości.
Eliminując całkowicie produkcję zwierzęcą wcale środowisko nie będzie aż tak bardzo mniej zanieczyszczone.
|
|
|