2013-10-16, 17:09
|
|
Przyczajenie
|
Moda w dzisiejszych czasach. No właśnie: na co?
Witajcie!
Postanowiłam się udzielić na forum i założyć ciekawy moim zdaniem wątek. 
Wątek ma poruszać zagadnienie naszej komunikacji z otoczeniem, innymi ludźmi za pomocą mody. Mody, która oznacza tradycyjnie ubrania, ale także mody na nowe gadżety, moda na daną żywność, jakiś styl życia (np. ekologiczny czy prozdrowotny), moda na dany film czy książkę, zainteresowania, pracę w danej branży, kierunki studiów. it. Coś przez co ludzie chcą np. pokazać innym, że są fajni i cool, dostosowują się do otoczenia lub do grupy ludzi, do której należą, z którymi się przyjaźnią.
Przykładowo: mam iPoda, torebkę od Zary, tableta, czytam książkę, którą wszyscy czytają (nawet jeśli to gniot), kupuję w sklepie z ekologiczną żywnością więc mówię światu: 'jestem cool i trendy', dzięki temu mogę obracać się wśród znajomych, które także poddają się danej modzie.
Znacie jeszcze jakieś przykłady tego, co jest teraz modne i na topie? Macie w swoim otoczeniu osoby, które w ten sposób się zachowują? A może sami lubicie iść za modą, szeroko pojętą? Jeśli tak, to do czego to Wam służy? Jakie macie z tego korzyści, jak się z tym czujecie?? Jakie sygnały wysyłacie na zewnątrz dzięki temu?
---
[Dołączone]
Czy przez Wasz strój okazujecie też uczucia?
Czyli np. jak jesteście smutne to nakładanie ubrania w szarych czy ciemnych barwach, a jak wesołe to w kolorowych, intensywnych? Czy może jest własnie na odwrót?
To samo, jeśli chodzi o Wasz styl? Ja osobiście mam tak, że kiedy jestem w dobrym nastroju to lubię też się wystroić, założyć coś odważniejszego, ale jeśli mam wyjątkowo podły humor to wolę być raczej niezauważana. Jak to jest u Was?
Czy Wasz strój wyraża to co chcecie przekazać światu?
Zapraszam do wypowiadania się.
Edytowane przez sublime
Czas edycji: 2013-10-16 o 21:58
Powód: Połączenie dwóch pokrewnych wątków.
|
|
|