Dot.: Pasta harissa - do czego?
Harrisy mozesz uzywac wlasnie do marynowania miesa, drobiu, ryb, zamiast ketchupu, lub wlasnie do stuningowania ketchupu, lub majonezu, do doprawiania na ostro roznych sosow, np. tych do ryzu lub makaronu.
Osobiscie nie lubie harrisa ze sklepu, ale sama robie podobne cos, co mi lepiej niz harrisa smakuje i czego uzywam do tego wszystkiego o czym pisze wyzej, jak mam akurat ochote na ostre.
Taki sos robie z 2 duze papryki, 5 chilli, 1/2 duzej glowki czosnku, 1 duzej cebuli, 1/4 szklanki octu, lub soku z cytryny, 1/4 szklanki oleju, lub oliwy z oliwek. Papryke odpestkowuje (czasem jak mam ochote to ja najpierw pieke w piekarniku), chilli nie odpestkowuje i zawsze daje chilli surowe, wszystko kroje na niewielkie kawalki, wlewam do blendera, olej lub oliwe oraz ocet lub sok z cytryny, musi byc tego tyle zeby pokrylo nozyk w blenderze, tak 1 cm ponad nozyk i wrzucam do blendera partiami najpierw chilli, miksuje, potem papryke miksuje, potem reszte, na koniec dodaje sol i miksuje wszystko razem na gladka mase. Sos bez zadnego wekowania, przechowuje sie dlugo w lodowce w zamknietym sloiku.
Edytowane przez Lazurowewybrzeze
Czas edycji: 2013-11-14 o 09:30
|