Zakorzenienie
|
Dot.: Jak określić porowatość włosów?
Cytat:
Napisane przez xslovenka
1. Jak długo schną Twoje włosy? Końcówki szybko gdzieś 5-10 minut, przy samej skórze głowy to z 4-5 godzin, kiedyś gdy byłam dzieckiem całe włosy schły mi nawet i cały dzień (ale wtedy jeszcze nie znały suszarki, farn do włosów itp.
2. Czy trudno je zmoczyć? Potrzebują mocnego strumienia wody, ale nie jest też tak tragicznie
3. Czy jeżeli przerzucisz sobie jedno pasemko włosów przez głowę to zostanie, powoli wróci na swoją stronę czy spłynie mega szybko na swoją stronę? Spłynie na swoją stronę
4. Twoje włosy wyglądają najlepiej od razu po umyciu, kilka godzin po umyciu czy od razu przed następnym myciem? Najlepiej kilka godzin po wtedy nabierają miękkości i gładkości, nie są sztywne, ani napuszone
5. Czy błyszczą się w słabo oświetlonym pomieszczeniu? Tak
6. Czy są podatne? Np. czy po rozpleceniu warkocza masz falki? Słabo coś tam powstaje, ale przy np lokach po 3 godzinach już nie ma po nich śladu [ z natury mam włosy proste]
7. Po rozczesaniu włosów w dzień - nabierają objętości czy ją tracą? Tracą
8. Czy rozpuszczając włosy po całym dniu chodzenia w spiętych czujesz ulgę czy nie lubisz ich rozpuszczonych? Trudne pytanie, gdy są dni, gdzie się puszą, kompletnie nie układają wolę je spiąć.
9. Czy przeglądając się w lustrze w łazience widzisz, że się błyszczą? Tak
10. Dotknij swoich końcówek i powiedz z czym Ci się kojarzą w dotyku. Z filcem
11. Farbujesz, prostujesz, suszysz włosy? Suszę suszarką, mam farbowane, ale poszuciłam to pół roku temu, czasami kręcę na grubej lokówce
12. Czy masz problemy z domyciem włosów? Jeżeli tak to jakimi konkretnie specyfikami? Z domyciem mam problem przy wszelkich szamponach odżywczych i przeciwłupierzowych oraz dziecięcych, bardziej obciążają mi włosy, niż myją, dlatego przeważnie stosuję szampony oczyszczające np Yves Rocher, ale nie zbyt oczyszczające, które je kołtunią i wysuszają np Barwa pokrzywowa, Pollena Ewa Trzy Zioła do przetłuszczających się
13. Jakie kosmetyki nie sprawdziły się w Twojej pielęgnacji? (spuszyły, obciążyły itp.). P rodukty z kreatyną powodują sztywność, aloes ładnie zmiękcza, ale w nadmiarze powoduje strączkowanie. Wszelkie Dove, Gliss ur-y obciążają czuprynę, tak jak Maska Drożdżowa Babuszki A. czy też odżywka repair Dualsenses Goldwella. Olej kokosowy na dłuższą metę puszył, masło shea obciążało. Kupiłam sobie maskę zakwaszającą Leo, ale po niej też lekki puch.
14. Od jak dawna intensywniej pielęgnujesz włosy? Od około 2 lat, ale nie regularnie. Na początku poprawiła się kondycja włosów, często olejowałam z początku Vatiką, ale później efekty były coraz gorsze, więc przeczuciłam się na Amlę (jednakże ona jest za silna), ostatecznie pozostalam przy olejku ze słodkich migdałów tak raz w tyg lub raz na 2 tyg. Ogólnie myję je czasami codziennie, choć staram się tak co drugie dzień. Nakładam bogatsze maski np Alterra Granat i Aloes lub odzywkę Granier z awokado i karite. Ogólnie ciężko jest rozczesać moje włosy, końcówki wydają mi się suche zaś przy skalpie są oklapnięte
|
Pogranicze średniej i niskiej porowatości, ale końcówki wyżej porowate.
I chyba chodziło o keratynę, nie kreatynę 
Cytat:
Napisane przez cashmere
Proszę o pomoc
1. Jak długo schną?
Długo, ale ciężko mi podać konkrety, bo od kilku lat suszę je suszarką.
2. Czy trudno je zmoczyć?
raczej tak
3. Czy jeżeli przerzucisz sobie jedno pasemko włosów przez głowę to zostanie, powoli wróci na swoją stronę czy spłynie mega szybko na swoją stronę?
zostanie, chyba że potrząsnę głową to wróci.
4. wyglądają najlepiej od razu po umyciu, kilka godzin po umyciu czy od razu przed następnym myciem?
najlepiej od razu po umyciu
5. Czy błyszczą się w słabo oświetlonym pomieszczeniu?
tak
6. Czy są podatne? Np. czy po rozpleceniu warkocza masz falki?
tak, są podatne
7. Po rozczesaniu włosów w dzień - nabierają objętości czy ją tracą?
nabierają objętości
8. Czy rozpuszczając włosy po całym dniu chodzenia w spiętych czujesz ulgę czy nie lubisz ich rozpuszczonych?
jeśli bym chodziła cały dzień w spiętych to po rozpuszczeniu ulga, ale na co dzień noszę rozpuszczone
9. Czy przeglądając się w lustrze w łazience widzisz, że się błyszczą?
tak
10. Dotknij swoich końcówek i powiedz z czym Ci się kojarzą w dotyku.
są bardziej susze niż włosy na długości, ale nie jest źle
11. Farbujesz, prostujesz, suszysz włosy?
jedynie suszę po każdym myciu, czyli zazwyczaj co drugi dzień
12. Czy masz problemy z domyciem włosów?
nie
13. Jakie kosmetyki nie sprawdziły się w Twojej pielęgnacji? (spuszyły, obciążyły itp.).
ogólnie mam tendencję do przetłuszczania się włosów, ale ciężko mi podać konkretny produkt
14. Od jak dawna intensywniej pielęgnujesz włosy?
Nie wiem czy w ogóle intensywnie pielęguję Ale po każdym myciu stosuję odżywkę ze spłukiwaniem, potem do stylizacji nakładam piankę, i na długości (powiedzmy od miejsca związania kucyka do końcówek) nakładam odrobinę jedwabiu.
Dodam że moje włosy są lekko kręcone.
|
Średnia porowatość 
Cytat:
Napisane przez ruby000
1. 2h ( a mam do łopatek)
2. Nie wiem, chyba nie, musze je polewać przez kilka minut
3. zostaje
4. najlepiej wyglądają od razu po myciu, na drugi dzień są jakies takie przyklapnięte, a przed myciem znowu wyglądają fajnie
5. nie
6. Chyba są podatne, jak pójde do fryzjera to fryzura trzyma się cały dzień, teraz robiłam sobie sama fryzurę na wesele i kok trzymał się cały dzień, potem w nim spałam, utrzymał się i poszłam w nim na poprawiny. Wydawało mi się to normalne, że wszyscy tak mają, bo i fryzjerka ma wprawne ręce i wie jak ułożyć żeby fryz się utrzymał, a ja też użyłam dużo sprayu, ale jak przegladałam inne posty to się zdziwiłam że nawet po wizycie u fryzjera fryzura się nie trzyma. Jak zaplotę warkoczyja to dobrą chwilę trzyma się sam i nie rozplątuje
7. nabierają objętości, ale zaraz przyklapują
8. To dziwne, bo mam włosy długie, ale raczej wole je spięte, zwłaszcza w domu co chyba raczej wynika z wygody, a nie jakiś właściwości moich włosów, które pchaja się do oczu, ust i tak nieprzyjemnie ciążą
9. błyszczą
10. Wczesniej moje koncówki były suche, każdy sterczał w swoją stronę, od kiedy olejuję są normalne, ani szorstkie tak jak kiedyś, ale miękkie też. Nie rozdwajają się
11. nie farbuje, nie suszę suszarką prawie nigdy, nie prostuje
12. nie mam problemu z domyciem włosów, ale też używam szamponów z slsami
13. trudno powiedzieć bo jestem początkową włosomaniaczką, olej makadami mi elektryzuje włosy, ale one w ogóle puszą mi się, elektryzują a są jednocześnie jakieś takie bez życia i przyklapnięte
14. od półtorej miesiąca
Fryzjerka mi kiedyś powiedziała, że mam wspaniałe włosy bo w ogóle się nie plączą, chociaż ja mam wrażenie że się je ciężko rozczesuje, dobre 5minut, ale też na razie nie nakładam żadnych odżywek, bo testuje różne oleje. Rycynowy nakładałam na skalp i wszystko było ok., włosy mocno błyszczały, były mięciutkie i lśniące. Bo makadamia są nadal mięciutkie, ale się elektryzują. Zawsze myłam tylko włosy i nic więcej z nimi nie robiłam, a że miałam włosy przetłuszczające, to myłam takimi z slsami i to jeszcze drogeryjnymi. Od początku września nakładam oleje, na razie bez odżywek, bo chce zobaczyć co się dzieje z moimi włosami po oleju. Domyślam się że mam włosy wysokoporowate, raczej nie zależy mi na zmianie porowatości włosów, bo ma to swoje plusy (mogę dwa dni chodzić w jednej fryzurze J) Chciałabym żeby się mniej elektryzowały, były bardziej puszyste i nie wypadały, bo wypadają na potegę
|
Pogranicze średniej i niskiej porowatości . A co ma porowatość do chodzenia we fryzurze? Przy moich ultraniskoporach czasem udaje mi się stworzyć koka, który się trzyma (z naciskiem na czasem, bo moje bejbiki żyją własnym życiem ).
Cytat:
Napisane przez damasia
Witam
I ja poproszę o ocenę...
1. Jak długo schną Twoje włosy? – 4h i dłużej 2.Czy trudno je zmoczyć? - raczej nie, ale nie od razu chłoną cala wodę
3. Czy jeżeli przerzucisz sobie jedno pasemko włosów przez głowę to zostanie, powoli wróci na swoją stronę czy spłynie mega szybko na swoją stronę? - wraca w czasie 30-60sek. 4. Twoje włosy wyglądają najlepiej od razu po umyciu, kilka godzin po umyciu czy od razu przed następnym myciem? - w dzień umycia 5. Czy błyszczą się w słabo oświetlonym pomieszczeniu? - tak
6. Czy są podatne? Np. czy po rozpleceniu warkocza masz falki? – zaraz po mam fale, które się rozprostowują dość szybko, ale pewne odkształcenia zostają 7. Po rozczesaniu włosów w dzień - nabierają objętości czy ją tracą? – raczej bez zmian, czasem lekko tracą na objętości 8. Czy rozpuszczając włosy po całym dniu chodzenia w spiętych czujesz ulgę czy nie lubisz ich rozpuszczonych? – generalnie nie związuje włosów, ale jak już to czuje ulgę, nie wiem czy to nie kwestia przyzwyczajenia 9. Czy przeglądając się w lustrze w łazience widzisz, że się błyszczą? - tak
10. Dotknij swoich końcówek i powiedz z czym Ci się kojarzą w dotyku. – w tej chwili są miłe w dotyku, ale jeszcze do niedawna były mega przesuszone (taka szczotka do podłogi) 11. Farbujesz, prostujesz, suszysz włosy? - w tej chwili farbuję, kiedyś robiłam pasemka rozjaśniaczem (spora cześć włosów to pamięta, mimo to miałam zawsze piękne włosy póki nie poleciałam rozjaśniaczem po całości i akurat jednocześnie odstawiłam tabletki antykoncepcyjne no i zaczęła się masakra ), suszę suszarą, nie prostuję i nigdy nie prostowałam bo zawsze miałam naturalnie proste tzw. „druciki” , ale jak mówiłam teraz moje włosy są bardziej podatne na odkształcenia 12. Czy masz problemy z domyciem włosów? Jeżeli tak to jakimi konkretnie specyfikami? – nie
13. Jakie kosmetyki nie sprawdziły się w Twojej pielęgnacji? (spuszyły, obciążyły itp.).- dopiero od niedawna zaczęłam świadomą pielęgnację, jak na razie zauważyłam, że jajko mi strasznie wysusza włosy, sztywnieją strasznie, robi się lekkie sianko, super sprawdził się olej łopianowy (zatrzymał wypadanie włosów) 14. Od jak dawna intensywniej pielęgnujesz włosy? – w zaokrągleniu od 2 miesięcy
Jestem posiadaczką długich włosów blond (gdzieś za stanik). Blond oczywiście początkowo uzyskany za pomocą rozjaśniacza co pamięta spora część włosów (początkowo pasemka, potem całość), gdzieś do połowy głowy już tylko farba. Obecnie farbuje farba color &soin (1szy raz i jestem zachwycona)
Kiedyś moje włosy były bardzo słabo podatne na jakiekolwiek próby ich ułożenia, teraz są bardziej podatne. (pewnie przez rozjaśniacz/farbę).
Obecna pielęgnacja : różne oleje ( łopianowy, lniany, rycynowy, oliwa z oliwek), maski np. kallos mleczna, biovax, wax, do tego aloes (super efekt), szampony z serii tych łagodniejszych np. babuszki Agafii, wcierki (jantar, woda brzozowa, kozieradka).
|
Średnia porowatość
|