2013-10-21, 13:51
|
|
Raczkowanie
|
Kontakty międzyludzkie
Nie wiedziałam jaką nazwę nadać temu wątkowi, postaram się opisać moją pewną "przypadłość" najlepiej jak umiem i chciałabym żeby ktoś napisał mi co o tym myśli Chodzi konkretnie o to, że czasem mam takie dziwne myśli, tzn. przejmuję się swoim zachowaniem w różnych sytuacjach. Chodzi tu konkretnie o zachowania wobec osób na których zdaniu mi najbardziej zależy, bo przy obcych nie mam takiego problemu, ale tu chodzi o bliskie osoby, np. rodzinę (dalszą), chłopaka. Rozmawiam z nimi, potem kończę rozmowę i wychodzę z domu i myślę sobie "może mogłam to inaczej powiedzieć? Może mogłam inaczej się zachować? Może zachowałam się dziwnie? Może będą się śmiać? ". Porównuję się przy tym do kogo tylko mogę, bo w moim mniemaniu "ta (czy tamta) osoba jest taka wygadana i zawsze powie coś mądrego i dowcipnego, a ja tylko mogę palnąć jakąś głupotę". Nie wynika to z mojej niskiej samooceny (myślałam, że mam dość wysoką samoocenę, tak samo jak i myślałam, że już nie mam tego problemu), ale jednak to ciągle wraca, męcząca jest ciągła kontrola, np. kiedy jestem z chłopakiem i jego znajomymi, ciągle myślę co powiedzieć, czy w ogóle się odezwać żeby nie wyjść na idiotkę, a przecież każdy z nas jest człowiekiem, a oni są spoko ludźmi ;/ Nie chcę jednak żeby ktokolwiek się za mnie wstydził, a ja sama chcę mieć czyste sumienie, że nikt sobie o mnie nie pomyśli nie wiadomo czego i nie będzie się wyśmiewał ;/ Ciągle przejmuję się innymi, jak to zmienić, zachowywać się normalnie, na luzie i nie kontrolować się ciągle żeby nie palnąć głupoty?;/ I nie rozpamiętywać ciągle swoich słów i czynów?;/ wiem, że to dziwny problem i bez sensu, godny 13-latki, ale ja kiedyś byłam baardzo nieśmiała, potem z wiekiem mi przeszło, ale widocznie gdzieś tam cząstka dawnej mnie została..
Dodam jeszcze, że czasem wstydzę się nawet dodać piosenkę na jakimś portalu społecznościowym, czy wypowiedzieć swoje zdanie na dany temat, czy cokolwiek w tym stylu, bo tak bardzo przejmuję się opinią innych, że zaraz zaczną oceniać, albo wyśmiewać się Męczy mnie to strasznie Nie wiem dlaczego tak łaknę akceptacji w każdej dziedzinie od osób z mojego (bliskiego) otoczenia ;/
Edytowane przez mania123456780
Czas edycji: 2013-10-21 o 13:54
|
|
|