Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Praca tymczasowa lub nawet na stałe za granicą.
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2013-10-21, 19:43   #2
ajah
wańka wstańka

Dot.: Praca tymczasowa lub nawet na stałe za granicą.

[1=9dc9f077b88e2e6074b7e6b 2ea51cb621a80eea0_6418f3a 67e28c;43364953]Jeśli taki temat już był, to przepraszam. Przenieście, albo zamknijcie. Szukam już od dłuższego czasu, ale nie widzę tu nic takiego.

Otóż mój problem to właśnie ta praca za granicą.
Angielski znam dobrze, niemiecki też w miarę. Hiszpański co jakieś 10 słowo . Ale głównymi dwoma problemami jest to, że 1. Boję się wyjechać sama, 2. Sama dałabym radę, ale nie mogę z PL znaleźć dla siebie pracy.
Pierwszy problem w sumie nie istniałby, gdyby nie ten 2. Pytałam się już koleżanek, rodziny... Ale nikt nie chce jechać. Ba! Nawet mi odradzają mówiąc "głupia jesteś" i "nie poradzisz sobie". Pokrzepiające to nie jest, ale nie zamierzam się ich słuchać. Nie mam wygórowanych wymagań jeśli chodzi o pracę. Nawet nie mogę mieć, bo jestem tylko po zawodówce. Nie interesuje mnie praca opiekunki ani pani do towarzystwa. Do tej pierwszej się nie nadaje, a do drugiej .... mam zbyt duży szacunek do siebie i własnego ciała, by robić coś takiego. Mam 21 lat i zero pomysłu na życie w Polsce. Właśnie zwolniłam się z toksycznej pracy, w której siedziałam aż 2 lata, zarabiając 4.90 na godzinę. Mieszkam z rodziną. Chciałabym wyjechać, usamodzielnić się, ustatkować, nauczyć języka i uwolnić się od tych fałszywych osób, które mnie otaczają. Również w rodzinie. Nie wiem, jak się do tego zabrać. Nie ważne czy to będzie Fracja, USA, Niemcy czy Anglia (itp) ważne, żeby praca była pewna i bez żadnych haczyków. Nie chcę się wplątać w kłopoty, bo mam na razie ich dość . Podpowiedzcie mi proszę, co mam zrobić?[/QUOTE]

Odpowiedz sobie na pytanie w jakiej branzy chciałabyś pracować.
Sprawdź oferty prac i warunki zatrudnienia w różnych rajach (które bierzesz pod uwagę).
Jak już wybierzesz kraj, to sprawdź w internecie jaki jest koszt utrzymania, wynajmu (oraz waruki wynajmu)
Zzastanów się czy chcałabyś kontynuowac naukę kraje też sprawdź pod tym kontem
Dodatkowo możesz sprawdzić czy istnieją agencje w Polsce rekrutujące do UK (często wiąże się to z umowa lojanościową, którą mozesz zerwać ponosząc odpowiednia opłatę).

Tych, którzy usiłują cię odciągną od pomysłu wyjazdu tekstami, że sobie nei poradzisz zwyczajnie nie słuchaj.
Niby czemu nie miałabyś tego osiągną i zrealizować. Grunt to się dobrze przygotować i być przygotowanym na zmiany i ciężką pracę.