Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - co każdy łasuch zawsze powinien miec w lodowce :P
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2007-05-12, 17:22   #1
marsi11
Zakorzenienie

Wink

co każdy łasuch zawsze powinien miec w lodowce :P

mysle,ze takiego watku nie bylo a jak byl to nie bijcie :P
prosze byscie tez wpisywala sie na liste, co Waszym zdanie jest niezbedne dla łakomczucha i zaproponujcie krotki przepis

czesto zdarza sie tak (mi bardzo czesto),ze nachodzi mnie ochota na cos pysznego a do sklepu sie nie chce isc lub z racji poznej godziny sa juz one nieczynne nauczylam sie chomikowac rozne rzeczy.
Zawsze mam:
make
drozdze
wedline
jogurt naturalny
zolty ser
warzywa(pomidory,ogroek,c zosnek,oliwki,cebula)
feta-ostatnio moje odrycie z Lidla, jest po prostu wspaniala ))))))
ciasto francuskie(z Biedronki)
wino
makaron
pomidory z puszki(wadomo pasta gotowa w 6 min)

pozornie wydaje sie,ze tych rzeczy nie jest wiele a mozna wyczarowac prwadziwa uczte lasucha w kilkanascie minut, a nawet kolacje dla niezapowiadzianych gosci

z maki,drozdzy,wody i oliwy, robie ciasto jak na pizze, foruje niewielkie kuleczki i robie z niego plaskie okragle placuszki, smaruje pedzelkiem oliwa i posypuje smazona cebulka, ewentualnie kminkiem jak ktos lubi.
Wstawiam do piekarnika i pieke az sie zarumieni.
W tym czasie kroje pomidorki,ogreczek,fete,c zosnek i odrobinke serka homogenizowanego lub jogurtu.Dodaje fete starkowana(ta z lidla jest twarda i snie nie rozpada!!!!) doprawiam do smaku
Kiedy placuszki sie ladnie zarumienia, podaje je z tym dipem, mozna wymyslec rowniez inny sos, to wszystko zalezy co lasuchy maja w lodowce.

Uwaga! te bułeczki to po prostu chlebek pita, dlatego mozemy je rozciac i wykorzystac na tyle sposobow, na ile pozwal wyobraznia

rowniez ciasto fracuskie to swietna przekaska dla kazdego lasucha choc o wiele bardziej kaloryczna
przepis scignelam zywcem z opakowania ale czesto go urozmaicam.
Rozlozyc ciasto francuskie na pergaminie, na polowe ciasta starkowac zolty ser i dodac cieiniutko pokrojona szyneczke, ja tez dodaje oliwki, posypac ostra papryka i przykryc te drugą połową, pociac (najlepiej nozem do pizzy ) w paseczki ok 1,5 x4 cm i skrecam w spiralki,nie przejmujcie sie,ze nadzienie wypada, to tylko tak wyglada
do piekarnika i przekaska gotowa
smakuje wybornie

te przepisy z zycia wziete, najczesciej sporzadzane po godz 22 tak wiec czekam na uchylenie wiecej sekretow wszystkich łasuchów
pozdrawiam!
marsi11 jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując