Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Zapachy świeże, lekkie, orzeźwiające
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2013-11-17, 18:32   #319
tahivare
Raczkowanie

Dot.: Świeże, orzeźwiające perfumy na zimę

Na początku dziękuję wszystkim, za odpowiedź, nie spodziewałam się w życiu, że tyle przyjdzie mi testować Jednak wiele z waszych propozycji, okazało się dla mnie nie na tyle mroźne, na ile tego potrzebuję, zastanawiam się nad tym czy istnieje zapach idealny, odpowiedni moim wyobrażeniom. Kolekcjonuję zapachy w zależności od mojego własnego wyobrażenia geograficznego: tak więc nie tyle szukam ogólnie świeżych zapachów, co kojarzących mi się z danym regionem,czy klimatem, mikroklimatem itp. Pewnie nie wyraziłam odpowiednio czego pozukuję, stąd pojawiła się w propozycjach ktoraś z trucizn Diora, a to zdecydowanie nie jest to czego szukam Reszta propozycji to faktycznie piękne zapachy, ale teraz szukam mrozu, spękanego lodu na Syberii, ale wiele z propozycji, choć pięknych, to są dla mnie zbyt zielone, nie błękitne, zbyt owocowe i tropikalne, zbyt słodkie lub ciepłe - niektóre bardzo lubię, wręcz uwielbiam, ale nie mogę ich wrzucić do kategorii "-40stopni za oknem, promienie słoneczne odbijają się od śnieżnobialych zasp, a gałki oczne zamarzają żywcem"
Wiecie co, ja mam tak (to u mnie chyba rodzinne), że zimą nie potrafię używać czegoś ciepłego. Zimą tęsknię do zorzy polarnej, a o tropikach marzę latem, również w sensie olfaktorycznym. W perfumach muszę mieć odzwierciedlenie obecnej pory roku, inaczej odczuwam straszny dysonans. Jesienią używałam Jacomo -Silences i Fougere Bengale, ale trzeba szykować się na sople lodowe, strzykające w zębach szkliwo

Cytat:
Napisane przez rosana Pokaż wiadomość
Ja lubię zimą Shaal Nur, zapach przestrzenny i wytrawny i nie jest na pewno otulaczem. Sama zresztą też nie bardzo lubię wszelkie otulacze i puchowe zapachy
Edit: a załączone zdjęcia cudne!
Dziękuję A Shaal Nur dopisuję do listy
Balenciaga L'essence zdecydowanie za mało mroźna, ale piszesz, że Ci się spodobał, więc faktycznie pewnie polubisz She Wood Velvet Forest, bo to dla mnie zapachy-bliźniaki, pewnie przez te fiołki Z kolei dla mnie nawet She Wood Crystal Creek zupełnie nie można nazwać świeżakami

Cytat:
Napisane przez Trzy_Ryby Pokaż wiadomość
Może Siberian Snow DS&Durga? Albo White Jasmine& Mint Jo Malone? I może jeszcze L'Eau d'Issey?
L'Eau d'Issey faktycznie bardzo lubię! White Jasmine& Mint zapamiętam, ale obecnie raczej boję się wanilii Siberian Snow nie znałam, ale patrząc na opisy w Internecie, pewnie teraz będzie mi się śnił po nocach, myślę, że zrobi na mnie ogromne wrażenie! Już nie mogę się doczekać testów!!! To chyba będzie mój faworyt
Cytat:
Napisane przez Redhaired Witch Pokaż wiadomość
Od siebie dorzucę Zagorsk CdG i Small Black Lake DS & Durga.
Zagorsk cenię, ale nie tego obecnie szukam, z kolei Small Black Lake to kolejna pozycja do sprawdzenia na mojej liście, pięknie dziękuję! A sama bym w życiu go nie znalazła

Cytat:
Napisane przez anusia997 Pokaż wiadomość
Ja polecam unisex One CK. Zimą jest naprawdę fajny.
Ok, dopisuję do listy

Cytat:
Napisane przez renia30 Pokaż wiadomość
Aqua Universalis Forte MFK, cytrusy, nuty zielono-chłodno-kwiatowe świetnie pachną w zimne dni. Trwałość zabójcza
Dziękuję, a czy wiesz może na ile te perfumy są podobne do zwykłego Acqua Universalis? Miałam ich próbkę i chociaż mi się spodobały, to trwałośc była strasznie kiepska. Czy wersja forte jest tym samym zapachem,ale w zwielokrotnionej mocy (powiedzmy, że różnica będzie taka jak między edp,a edt), a na ile faktycznie się różnią?

Cytat:
Napisane przez pozzzziomka Pokaż wiadomość
Albo cos z zapachow czystosci -Cleany, Philosophy
Poziomko, skuszę się pewnie na testy tych powyżej+Byblos Ghiaccio, ale cała reszta niestety odpada, ja wybredna jestem, Light Clouds to dla mnie słodziak, She Wood Velvet Forest powoduje u mnie mdłości No 19 mi się podoba, mam z resztą bardzo do niego podobny Jacomo-Silences, ale tym razem szukam czegoś innego, na syberyjskie mrozy Ale bardzo Ci dziękuję, jesteś kochana,że poświęciłaś tyle czasu!