2013-12-03, 22:25
|
|
|
Zakorzenienie
|
badania prenatalne - robiłyście?
Znalazłam same stare wątki i jeden świeży, ale dotyczy głównie amniopunkcji.
Ciekawa jestem ile z Was robiło badania prenatalne nieinwazyjne, tj. usg i z krwi. Czy miałyście jakieś wskazania do tego, żeby je zrobić, czy po prostu chciałyście nabrać pewności, że z dzieckiem jest ok? Czy wiedziałyście o badaniach przed zajściem w ciążę, czy lekarz je zasugerował?
Osobiście trafiłam do fantastycznej poradni, o dziwo, na NFZ. Podczas wykonywania usg w 12 tygodniu lekarz korzystając z obecności studentów wykonał usg prenatalne doradzając uzupełnienie badań z krwi. W moim przypadku były płatne, bo refundacja obejmuje kobiety po 35 roku życia, ale w Niemczech robi się je bodajże wszystkim ciężarnym po 30.
Słyszałam o badaniach wcześniej, więc tym bardziej się zdecydowałam. I w sumie zdziwiłam się bardzo, bo wśród moich znajomych, (akurat wszystkie rodziły po 30, bądź tuż przed) żadna nie zrobiła badań. Szwagierka mojej przyjaciółki zrobiła na wyraźne wskazanie po trzecim poronieniu. Jedną koleżankę lekarz zapytał czy chce zrobić, a kiedy zapytała co dokładnie "dają" badania otrzymała odpowiedź, że "w razie czego można usunąć ciążę". Koleżanka zaprotestowała mówiąc, że chce urodzić bez względu na wszystko, na co lekarz odparł, że "jak tak, to badania są niepotrzebne".
A Wy?
|