2013-12-05, 19:13
|
|
Rozeznanie
|
Dot.: Letnią porą nasze serca rozpromienieją sie miłością- Mamusie czerwcowe 2014
Witam!
Wracam po kilku dniach nieobecności, nadrobiłam zaległości i cieszę się, że tempo wątku jest jakie jest, bo i tak wyszło tego 6 czy 7 stron
Piszecie dużo o usg genetycznym/prenatalnym, jedne robią, inne nie. Ja akurat uważam, że to badanie (chodzi mi dokładnie o mierzenie przezierności karkowej i sprawdzanie obecności kości nosowej) powinno być standardem. Ale wiemy jaka jest rzeczywistość... Nie każdy gabinet ma dobry sprzęt (mierzący z dokładnością do 0,1 mm) i nie każdy lekarz może wykonać to badanie (potrzebne szkolenia i certyfikaty). Ale jak ktoś ma okazję to uważam, że warto zrobić, bo to jest badanie zupełnie nieinwazyjne.
Mój gin za badanie genetyczne uważa badanie połówkowe ok. 20 tygodnia ciąży, gdzie sprawdza się obecność i budowę poszczególnych narządów, serduszko, przepływy, a prenatalne to to między 11 a 14 tyg. ale dodatkowo z badaniem biochemicznym krwi i wywiadem. Ja się trzymam jego teorii, ale widzę, że różni lekarze jak i gazety dla mam różnie te badania nazywają.
|
|
|