|
Zakorzenienie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 8
Cytat:
Napisane przez malaMigotkAaa
Ale mialam sytuacje przed chwila, puka ktoa do drzwi, otwieram starszy pan o kuli i prosi o chociaz
1 zl, bo operacja cos tam, cos tam. Mowie, ze nie dam mu pieniedzy (nie ufam takim ludziom jakos...) ale jesli jest glodny, podziele sie czyms z domu. Odparl, ze nawet konserwe przyjmie, ze bardzo chetnie. Poprosilam zeby poczekal, spakowalam 4 bulki, pasztet i kilka piernikow z dzemem. Podarowalam, pan podziekowal pozyczyl zdrowia i odszedl.
Mijaja 3 minuty. Pukanie do drzwi. Otwieram a tu znowu ten Pan. I mowi do mnie "co mi Pani dala?! TE bulki to beda twarde zanim ja dzisiaj do domu dojde..., pasztet?!?!? Mam dosc pasztetow, konserwe mowilem chcialem!!! A to co to jest ( wskazujac pierniki), odpowiadam pierniki, na co on " i po co mi to?!?! Zeby mi cukier skoczyl?!?!?!"
Normalnie.... nie wiadomo czy sie smiac czy plakac.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
no masakra :/ chyba bym takiego na początek zbluzgała i pogoniła dziada, że ma czelność jeszcze dyskutować. Skoro taki rześki do dyskutowania to niech się do uczciwej roboty weźmie..
Cytat:
Napisane przez cayenneOna
Dzień Dobry Mamuśki
To ja może rozpoczne dyskusje:
1. w Waszych domach na stole wigilijnym musi się znaleźć okreslona liczba potraw czy niekoniecznie. Jeśli określona to ile: 12 czy 13? 
2. Jakie potrawy wigilijne koniecznie muszą znaleźć się na stole wigilijnym?
3. Jakie są Wasze ulubione potrawy?
4. Zwyczaje Bożonarodzeniowe, które najbardziej lubicie lub które są charakterystyczne dla Waszego regionu?
Uwielbiam przygotowania do Świąt..o ile nie zacznę zbyt późno
|
1. nie jest to określona liczba dań, co roku jest inna
2. grochówka, barszcz z uszkami, pierogi z kapustą i grzybami, ryba (przeważnie dorsz) z ziemniakami i kiszoną kapustą, kompot z suszu, kutia, makówka, moczka z pasternakiem, śledzie po japońsku, ciasta, ciasteczka i sałatki, których juz nikt w Wigilię nie ma jak nawet spróbować..
3. zdecydowanie barszcz z uszkami, kompot z suszu i kutiaaa 
4. ubieranie choinki, lepienie uszek i pierogów w Wigilię, czytanie Pisma Św. przez losowanie (nigdy nie ma ochotnika , czytamy też otwierając Pismo na wylosowanej stronie), i najlepsza tradycja - stękanie po kolacji, że zaraz się wybuchnie i popijanie dolegliwości kompotem z suszu 
Cytat:
Napisane przez Le La
A w ogole to snilo mi sie dzisaj,ze juz urodzilam i moj maz zostawil naszego malutkiego synka samego na takim taborecie, bez zadnego oparcia, a sam poszedl do drugiego pokoju, a ja jak weszlam i to zobaczylam, to tak sie zaczelam na niego drzec, ze az sie obudzilam 
Hmmm to byl chyba pierwszy sen jaki w ogole mialam, ze urodzilam 
|
mi się śniło, że przygotowywałam małej mm, ale taka ze mnie kucharka była, że wyszedł z tego grysik, a jak zaczęłam w tym mieszać to wyszedł ryż na mleku i się zastanawiałam jak to przez smoczek przejdzie
Tak w ogóle to witam w nowym wątku i chciałam tylko zakomunikować, że przeraża mnie fakt, co się będzie w tej części wypisywać, bo dla wielu z nas w tym wątku nasze życie zmieni się diametralnie ( choć po cichu liczę, że jeszcze w tym wątku się jeszcze nie rozpakuję )
To sobie jeszcze ponarzekam.... mam meeeega zgagę