2013-12-10, 13:29
|
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 8
Cytat:
Napisane przez mengazhu
  Coś w tym jest. ja nauczyciel też nie zawsze poznaję ucznia po zwykłym dzień dobry. Jak zrobi jakiś głupi gest, minę, coś takiego "swojego" dopiero dociera do mnie kto to i skąd.
Finansowo NIGDY się znie zwróci  To są niesamowite wydatki, za chwilkę troszkę się uspokoi by powrócić ze zdwojoną siłą
to jest naprawdę ogromny ból. niemożność łażenia i macania  
Nawet nie wiedziałam, że coś takiego istnieje. U nas po cc smółke miałam dopiero po dwóch dniach. A jak się bidak namęczył
I dobrze; grunt by prezenty radość sprawiały
Na rosole/mięsie na Wigiliję? 
|
Barszcz nie jest typowo postną potrawą, możesz zrobić na wywarze z samych warzyw a możesz zrobić np. na sylwestra czy imprezę karnawałową na wywarze z kości 
Większosc przepisów na barszcz masz na wywarze z kości jak przegladałaś przepisy 
A tak w ogóle dla upartych to post w wigilię został zniesiony "Świętowanie Wigilii, ani tradycyjny post w tym dniu nie są wspólne wszystkim chrześcijanom, np. protestanci nie zachowali specjalnych przepisów odnośnie do jedzenia lub niejedzenia mięsa. Chrześcijan prawosławnych obowiązuje w tym dniu ścisły post, aż do kolacji wigilijnej. Warto mimo to odnotować, że w Polsce również i mniejszości wyznaniowe przestrzegają wigilijnego postu ze względu na specyficzną tradycję kraju. Obowiązek postu zniesiono w Kościele katolickim w roku 1983 (Nowy kodeks prawa kanonicznego), w Polsce episkopat podtrzymywał post wigilijny specjalnym dokumentem aż do roku 2003 – obecnie post w Wigilię jest jedynie zalecany.."
Ja podchodzę tradycyjnie i poszczę ale są tez tacy którzy już nie poszczą
|
|