Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Dopingowe oczko, czyli 21 czésc pogaduch przy bananie ;)
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2013-12-22, 15:59   #2912
lexor
Zakorzenienie

GG do lexor
Dot.: Dopingowe oczko, czyli 21 czésc pogaduch przy bananie ;)

Cytat:
Napisane przez SilverAguti Pokaż wiadomość
dzień dobry widzicie już, że od dziś dni są dłuższe? dzisiejszy aż o minutę od wczorajszego

Cytat:
Napisane przez jola2243 Pokaż wiadomość
A ma któraś sprawdzony przepis na sernik z brzoskwiniami?
Mam, zapodać?
A u mnie rośnie ciasto na chlebek z ziarenkami, zaraz będę do blaszek wkładac i na kolację bedzie swieżutki

Basiu tyle spotkań wigilijnych tylko pozazdrościć

---------- Dopisano o 16:59 ---------- Poprzedni post napisano o 16:44 ----------

Składniki:
3 szklanki mąki
20 dag masła
Pól szklanki cukru
6 jaj
Proszek do pieczenia

Kruche ciasto:
Oddzielić białka od żółtek. Zagnieść ciasto, do ciasta dodajemy same żółtka. Ja zawsze dzielę ciasto na dwie porcje, jedną troszkę większą na spód drugą mniejszą na wierzch i wkładam ciasto do zamrażarki, a gdy stwardnieje ścieram na tarce z dużymi oczkami. Zawsze też podpiekam spód, ale wiem, ze nie wszyscy tak robią. Gdy go podpiekę to wiem na pewno, ze nie będzie surowy.

Masa serowa:
1 kg sera
2 jajka – jedno jako daję całe, a drugie rozdzielam i białko dodaję do pozostałych białek
Niepełna szklanka cukru (ale to wg uznania, kto lubi słodszy i jaki ser)
Budyń waniliowy
15 dag roztopionego masła

Jajka utrzeć z cukrem.
Dodawać stopniowo schłodzone masło – utrzeć.
Dodać ser i budyń, utrzeć. Na koniec można dorzucić rodzynki i skórkę pomarańczową, kto lubi bardziej waniliowy ,można dodać cukier.
Masę serową wyłożyć na ciasto, na to pokrojone brzoskwinie z puszki, na to pianę z białek ubitą na sztywno z dodatkiem cukru i na sam wierzch utarta druga porcja ciasta

Do piekarnika na około 60-70 minut, piekarnik na 180 stopni

piszę przepis z glowy, myślę, że to chyba wszystko, jeśli o czymś zapomniałam lub coś jest niezrozumiałe to pytajcie
Papierowe różności
Rodzinne dłubanki
Decoupage
lexor jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując