2013-12-28, 14:04
|
|
Przyczajenie
|
Dot.: Work and Travel USA 2014 -szukam chętnych do wspólnego wyjazdu :)
Hej 
ponieważ pisze do mnie sporo osób z forum z tamtego roku postanowiłam wkleić mojego posta także tutaj.
Byłam w zeszłym roku na W&T i wróciłam bardzo zadowolona, ale co do powtarzających się pytań:
Na wyjazd trzeba mieć przynajmniej 10 000 zł ( ok 6500-7000 zł opłaty + min. 1000 $ żeby się spokojnie i bez stresów utrzymać do pierwszej wypłaty która jest po 2-3 tygodniach, opłacić dojazd z lotniska do miejsca pracy, depozyt za mieszkanie, który jest wymagany nawet tam gdzie mieszkanie daje pracodawca itp. Pamiętajcie że zawsze wyskoczą jeszcze jakieś niespodziewane wydatki, także to 10 000 zł to jest abolutne minimum moim zdaniem.
Nie są to w żadnym wypadku wyjazdy zarobkowe, można wyjść lekko na plusie jak się nie podróżuje i dobrze trafi z pracą, ale jak ktoś chce zarobić to lepiej poszukać pracy w Europie. Ja pracowałam ponad 50h tygodniowo przez 11 tygodni, później sporo podróżowałam i wróciłam ponad 6000 zł w plecy. Pamiętajcie że od wysokości wynagrodzenia trzeba odliczyc podatek. Warto też zwrócić uwagę na to ile godzin w tygodniu minimum oferuje pracowadca bo to że wy chcecie pracować wcale nie znaczy, że będzie dla was tyle pracy. Zwykle tam gdzie są większe stawki jest mniej godzin pracy.
Także jeżeli chcecie wyjechać to przyszykujcie się na spore wydatki i ciężką pracę, ale i niezapomniane wrażenia, poznanie wspaniałych ludzi i odwiedzenie niesamowitych miejsc
|
|
|