2007-05-26, 21:16
|
|
Rozeznanie
|
Enya - celtycka syrena :)
Co sądzicie o tej wokalistce, o słowach, muzyce, magii, wszystkim co jest z nią związane? Lubicie ją, czy jej pseudonim mówi Wam cokolwiek? Jaka była Wasza pierwsza reakcja i pierwsza piosenka, którą usłyszeliście?
Ja osobiście uwielbiam ją I muzykę którą tworzy. Z pewnością jest oryginalna, niepowtarzalna, wyróżnia się śpiewem i tekstami (szczególnie tymi w języku celtyckim - irlandzkim [nie jestem pewna, czy śpiewa ona jedynie po irlandzku ]). Poza tym uważam, że jest bardzo ładną kobietą
Kiedyś słuchałam jej tylko ot tak, ale teraz postanowiłam, że zagłębię się bardziej w jej twórczość, bo myślę, że warto (celtowie, Irlandia, mitologia celtycka).
Chyba najbardziej znanymi piosenkami są Wild Child, Orinoco Flow, Only Time, Anywhere Is, Caribbean Blue (po prostu często puszczali/puszczają je w radiu ) i oczywiście May it be - to dla fanów ekranizacji Władcy Pierścieni
Jestem ciekawa Waszych opinii
"Enya, właściwie Eithne Ni Bhráonain (ur. 17 maja 1961 w Gweedore, Irlandia), uproszczona forma Enya Brennan, to muzyk i wokalistka irlandzka. Większą popularność zdobyła w 1988 piosenką Orinoco Flow. Enya jako grupa muzyczna to trzy osoby, Eithne Ni Bhráonain, producent muzyczny Nicky Ryan i autorka tekstów Roma Ryan. Wydawnictwa Enya są znane jako jedne z najlepiej sprzedających się w historii muzyki rozrywkowej, łączny nakład to ponad 50 milionów sprzedanych egzemplarzy.
Eithne urodziła się w wielodzietnej rodzinie o tradycjach muzycznych, będąc czwartą z dziewięciorga dzieci. Jej dziadkowie występowali w grupie muzycznej, przemierzając Irlandię; jej ojciec był liderem zespołu Slieve Foy Band, nim otworzył pub, matka natomiast występowała w zespole tanecznym oraz w grupie muzycznej w Gweedore Comprehensive School. Eithne ma czterech braci i cztery siostry. Troje z nich – Máire, Ciarán i Pól – stworzyło grupę muzyczną An Clann As Dobhair w 1968 roku, przekształconą w 1970 roku na Clannad, do którego w 1979 roku dołączyła Eithne (instrumenty klawiszowe, śpiew). W 1982 roku Enya opuściła zespół wraz z jego ówczesnym producentem i menadżerem – Nickiem Ryanem.
Eithne współpracując z Nickiem Rayanem i jego żoną Romą zarejestrowała dwa utwory zatytułowane An Ghaoth Ón Ghrian (ang. The Solar Wind) i Miss Clare Remembers, które zostały wydane w 1983 roku na albumie Touch Travel. Brennan jako Enya po raz pierwszy zaprezentowała się w 1984 roku, pisząc muzykę do filmu "The Frog Prince" wydaną jako soundtrack pod tym samym tytułem.
W 1986 roku Enya zobowiązana kontraktem komponuje muzykę do serialu telewizyjnego BBC pt. The Celts. Muzyka jej produkcji znalazła się później na debiutanckim albumie pt. Enya wydanym w 1987 roku. Przełom w twórczości Eithene nastąpił w 1988 roku, tuż po wydaniu albumu Watermark zawierającego utwór pt. "Orinoco Flow" (znanego również jako "Sail Away"); kompozycja znalazła się na szczycie UK Charts, sam album zaś sprzedał się w nakładzie ośmiu milionów sztuk.
W 1987 roku Enya przed wydaniem debiutanckiego albumu występuje gościnnie na debiutanckim albumie Sinead O'Connor pt. "The Lion And The Cobra".
Jeden z utworów Enyi, May it be, napisany specjalnie do filmu "Władca Pierścieni", przyniósł jej dużą popularność.
Albumy- 1987 Enya
- 1988 Watermark
- 1991 Shepherd Moons
- 1992 The Celts
- 1995 The Memory Of Trees
- 1997 Paint the Sky with Stars
- 2000 A Day Without Rain
- 2005 Amarantine"