masz rację, źle zrozumiałam, przepraszam
no popisałam się
rozkminiałam znów ten gluten

bo przy kp to jednak nie taka prosta sprawa, jeśli nie chce się nic wcześniej do jedzonka podawać...
i do czego doszłam

należy podawać 2-3 gramy CZYSTEGO glutenu. i od razu pojawia się problem - ile to jest 2-3 gramy glutenu? znalazłam - w zwykłej kaszy mannej - to 1/2 łyżeczki.
i tak robiłam przy Marysi - trochę wody (jakies 20-30 ml bodajże) i do tego 1/2 łyżeczki kaszy mannej, chwila na ogniu i tyle. konsystencję można modyfikować w zależności od tego, ile wody się użyje. podawałam łyżeczką a potem pierś do popicia

ale teraz chciałam nieco sobie temat ułatwić i skorzystać z gotowej kaszki glutenowej. ale nigdzie nie ma informacji, ile czystego glutenu jest w danej kaszce a w każdej kaszce jego zawartość będzie inna.
znalazłam w końcu coś takiego:
1 raz dziennie 2-3 g kaszki glutenowej (np.: 1 płaska łyżeczka kaszki Nestle pszenno-owsiana ze śliwką)
czyli znów, daję tyle wody (lub swojego mleka), żeby konsystencja była ok, daje łyżeczką i pierś do popicia

bo chciałam jeszcze skorzystać z przelicznika bobovity:
BoboVita kaszka mleczno-wielozbożowa pełnoziarnista - bez dodatku cukru
2-3 g
glutenu
=
ok. 8 g
kaszki
/ 100 ml posiłku
=
ok. 3 łyżeczki
do herbaty kaszki
/ 100 ml posiłku
no ale jakbym na 100 ml wody dałam 3 łyżeczki kaszki to by mi nic z tego nie wyszło a łyżeczką bym się zamachała

chyba że analogicznie, 3 łyżeczki kaszki na taką ilość wody by konsystencja była ok....
tyle że te kaszki są tylko mleczne:/ bezmleczne są z cukrem...
no a potem znalzłam inf, że te 2-3 gramy to tak tylko czysto poglądowo sa podane, ma być po prostu mała ilość
i sama nie wiem
