Zakorzenienie
|
Dot.: Jak zostać Geishą?
Cytat:
Napisane przez Romanaccia
Ostatnie watki mnie powalaja, ludzie to maja wyobraznie!
Ja jakis miesiac temu widzialam program dokumentalny na temat gejsz i chyba cos mi umknelo, ale tam jasno i wyraznie bylo zaznaczaone, ze "wykonuja" one rowniez uslugi seksualne  ,glowna bohaterka dokumetu, zostala praktycznie zmuszona przez swoja matke do zostania gejsza i mowila, ze bardzo sie obawia chwili, w ktorej jakis mezczyzna zarzada od niej seksu, pytali sie tez jej matki, jak ona czuje sie z tym, ze zmusza corke to wykonywania takiego zawodu, a ona na to ,ze jej zdaniem gejsza to nie luksusowa prostytutka, to zupelnie inna kategoria i ona tak tego nie widzi....tak wiec chyba te cale gejsze takie swiete ne sa 
|
Myślę, że to jest opcjonalne. Dawniej gejsze raczej zawsze miały sponsorów, ale należy pamiętać, że w Europie tak miały aktorki czy baletnice. Dzisiaj w europie aktorka teatralna czy baletnica to "kulturalny", wręcz nobliwy zawód otoczony szacunkiem, a jeszcze w XIX wieku był specyficzny, o ile podziwiano urodę i sztukę, to było tajemnicą poliszynela, że te panie angażują się w niemałżeński seks sponsorowany. Sytuacja z gejszami była bardzo podobna.
Natomiast na pewno jest to zawód w dużym stopniu nacechowany seksem i nie ma co oczekiwać, że mężczyźni nie będą robić propozycji. M.in. to miałam na myśli pisząc, że wypada wiedzieć, o co chodzi w tym zwodzie. gejsza to nie lalka do podziwiania, tylko osoba, która zabawia pijanych facetów, może i wykształconych, może i bogatych, ale jednak podchmieleni panowie zwykle robią się amoroso. Myślę, że gejsza spokojnie może spławiać facetów, ale oczywiście w odpowiedni sposób - to też trzeba umieć.
Nie oglądałam tego filmu, ale jeśli dziewczyna faktycznie nie miała serca do zawodu, to myślę, że mogło być to dla niej szczególnie męczące, a jej matka uważała, że skoro nikt jej do niczego nie będzie zmuszał, to nie ma problemu. Dziewczyna mogła czuć presję zawodową, że jeśli będzie zawsze odmawiać seksu, to straci na popularności czy pozycji. Pamiętam z książki Dalby, ona pisała, że dawniej przejście ze statusu maiko do gejszy wymagało utraty dziewictwa, przez to niejako dziewczyna zyskiwała status dorosłej kobiety (również maiko nie piją alkoholu). Kiedy we współczesnych czasach rozłączono życie seksualne gejsz od ich zawodu, to się zmieniło i Dalby (wiadomo, to było kilkadziesiąt lat temu) opisywała, że znajoma młoda gejsza byłą dziewicą, fakt ten był znany i uważany za coś zabawnego, nieco głupiego i był to temat żarcików. Prawdopodobnie chodzi o to, że gejsza jako ekspertka od uwodzenia i flirtu raczej powinna w domyśle mieć jakieś doświadczenie w sprawach damsko-męskich.
No i do każdego zawodu trzeba mieć talent, jak ktoś nie jest w stanie flirtować i trzymać facetów na dystans jednocześnie zachowując przyjemną atmosferę, to się raczej nie nadaje. Z drugiej strony, możliwe, że m.in. tego uczą No ale właśnie, jakby ktoś miał przejść przez szkolenie i ponieść koszty tylko po to, żeby się męczyć to nie ma sensu.
Jeszcze przypomnę, że oprócz gadania z pijanymi facetami i znoszenia ich awansów, gejsze muszą również pić alkohol w pracy.
|