2005-06-18, 15:37
|
#3
|
|
Wtajemniczenie
Zarejestrowany: 2004-07
Wiadomości: 2 143
|
Dot.: Prosze o przepis na bułeczki
Znalazlam 
Skladniki:
1/8 l mleka
5 dag drozdzy
125 g cukru
500 g maki
szczypta soli
1 lyzka startej skorki z cytryny
125 g margaryny
100 g twarogu (tlustego) lub serka homogenizowanego
2 jajka
Mleko lekko podgrzac i rozpuscic w nim drozdze z 1 lyzka cukru, pozostawic na 10 min. Make, sol, skorke z cytryny i reszte cukru wymieszac. Dodac miekka margaryne, serek i jajka, wlac mleko z drozdzami i wszystko wymieszac mikserem (widelki do mieszania, a nie ubijania ) Mieszac nalezy tak dlugo, az ciasto bedzie odchodzilo od dna miski. Nastepnie ciasto przykryc reczniczkiem lub sciereczka i pozostawic w cieplym miejscu do wyrosniecia, az podwoi swoja objetosc. Po wyrosnieciu wylozyc ciasto na stolnice wysypana maka i formowac buleczki. Mozna je rozwalkowac na grubosc 2 cm, wykrawac szklanka koleczka, klasc je na wylozona papierem pergaminowym blache, na srodku kazdego kolka zrobic palcem dziurke, do ktorej nakladasz marmolade lub konfiture, posmarowac je zoltkiem i piec w nagrzanym do 200° C piekarniku, ok. 15 minut. W piecu z termoobiegiem (czy jak sie to nazywa po polsku) temperatura powinna wynosic 180° C. Jesli chcesz mozesz te koleczka jeszcze dodatkowo ponacinac noze po bokach, wtedy powstana takie kwiatuszki
|
|
|