Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Opresywna przyszła teściowa
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2014-01-05, 10:28   #123
Chatul
ma zielone pojęcie

Dot.: Opresywna przyszła teściowa

Cytat:
Napisane przez dziad kalwaryjski Pokaż wiadomość
Ktoś jest leniem, ktoś bałaganiarzem, a ktoś inny hipokrytą. Wolno mu.
A nam wolno to skomentować. Zwłaszcza, że jest to powiązane ze sprawą, z którą przyszła tutaj autorka wątku i prosiła o pomoc

Cytat:
Na dodatek nikogo tym nie krzywdzi, ba uszczęśliwia siebie (spełniając kaprys), rodziców (spełniając ich nadzieje o ślubie kościelnym jak Bóg przykazał), księdza (dając mu kasę), najbliższych (cieszą się ich szczęściem). Tak naprawdę ten ślub przeszkadza jedynie Wam, ale zmartwię Was.... To co Wy o tym myślicie jest dla autorki nieistotne, bo nie o to pytała.
A ja myślę, że to jest istotne. Raz, że swoim podejściem do ślubu katolickiego autorka obraża Boga i prawdziwych katolików (tak, tacy istnieją), a dwa, że pokazuje też ogromną niekonsekwencję w zachowaniach autorki. Ślub w KK chce wziąć, żeby było miło jej i rodzinie, ale na mszę do kościoła z mamą TŻ-a iść nie chce i walczy o niepójście jak o niepodległość. Gdzie tu sens, gdzie tu logika?

Cytat:
Napisane przez tyene Pokaż wiadomość
Teściowa niespecjalnie coś obiecywała. Autorka wie tyle, ile powie jej TŻ, bo rodzina jest skryta. Nie wiadomo, czy rodzice TŻ powiedzieli coś w rodzaju - "pomożemy Wam i udostępnimy na trochę mieszkanie" czy "po ślubie pogadamy o mieszkaniu" czy "zrobimy wam darowiznę po ślubie".
Ano właśnie, ten wątek bardzo łączy się z jednym z wcześniejszych wątków autorki. Myślę, że on wyjaśnia pewne kwestie, które tutaj nie do końca zostały przedstawione