2014-01-07, 19:41
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Moje Panie, to nie żarty - sezon ślubny już otwarty! PM2014 cz.23
pomóżcie 
miałam dziś zamawiać zaproszenia, ale się wstrzymam, bo mam pare dylematów.
1) zapraszamy wszystkich z dziećmi, więc jeśli ktoś ma jedno dziecko, pisać na zaproszeniu np. : Alina i Jan Kowalscy z córką Oliwią, czy : Alina i Jan Kowalscy z Oliwią, czy poprostu z dzieckiem ? Tz twierdzi że pierwsze slyszy żeby wypisywać dzieci, bo przecież " każdy się kapnie żeby wziąć dziecko" 
2) jeśli ktoś ma dwójke ( i więcej ) dzieci, pisać : Alina i Jan Kowalscy z dziećmi, czy : Alina i Jan Kowalscy z synem Marianem, synem Kazimierzem i córką Heleną ?
3) cały czas zastanawiam się nad tekstem zaproszenia, wymyśliłam tak
" Dnia 16.08.2014 o godz 14.00 A. .......... i G. ....... postanowili połączyć serca węzłem dozgonnym wobec Boga i świadków oraz rozpocząć wspólną drogę życia zawierając związek małżeński.
Rodzice i Narzeczeni chcą prosić z radością by Sz.P ............. zaszczycili zaślubiny swoją obecnością. Po zawarciu związku małżeńskiego miło nam będzie państwa gościć ble ble ble " i teraz to co pogrubione mi nie pasuje . cos mi ten węzeł dozgonny nie leży, a potem to ' po zawarciu związku malzenskiego" . dałabym po zaślubinach lub po ceremoni zaślubin ale słowo "zaślubiny" występuje linijke wyzej. ma ktoś pomysły jak to zmienić, żeby było dobrze?? błagam