Pewnie, potrzebne nam są:
duuuuży por lub 2 małe
włoszczyzna
kilka ziemniaków
20 dkg wędzonego boczku
śmietana - ja daję żółtą łaciatą z kartonika
ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, vegeta
ok. 2 łyżki mąki
Z włoszczyzny, ziela i listka robię bulion (ja dodaję kostki rosołowe, ale jak ktoś nie uznaje to nie trzeba

) Na patelni podsmażam pokrojony w kosteczkę wędzony boczek, jak się trochę tłuszczyku wytopi dodaję pokrojonego w półplasterki pora. Jak się ładnie poddusi zasypuję go mąką i mieszam, wrzucam do gotującego się bulionu. Po ok 15 minutach gotowania dodaję ziemniaki pokrojone w kostkę. Jak ziemniaki będą miękkie zabielam zupkę śmietaną i gotowe

To są proporcje na taki mniejszy garnek, nie wiem ile on dokładnie litrów mieści
Polecam bo na prawdę pyszna, szybka i rozgrzewająca, idealna na taką porę.