Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Nasze codzienne jadłospisy cz. XIX - OCENA JADŁOSPISÓW
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2014-01-10, 10:56   #3090
agnieszka16
Zadomowienie

Dot.: Nasze codzienne jadłospisy cz. XIX - OCENA JADŁOSPISÓW

Cytat:
Napisane przez Kreskaaa Pokaż wiadomość
hej, Rka. będę wdzięczna za wskazówki
śniadanie: 5 łyżek płatków owsianych + 200ml kefiru + pomarańcza + łyżka pestek dyni
2 śniadanie: 2 kromki chleba lnianego (skład bardzo czysty z kaufa), 2 plastry łososia wędzonego, koncentrat pomidorowy, trochę szpinaku
obiad: zupa kalafiorowa na udzie kurczaka + mięso z kurczaka (2 porcje tej zupki)
kolacja: 250 g brokułów + 200 g piersi z kurczaka gotowanej + plaster fety + łyżeczka pestek dyni

o boże, moja Rka wygląda jak P wizażanki wyżej to chyba niedobrze....
Ładna redukcja, ale dość skromna. Jest kilka błędów- staraj się o dodanie białka do śniadania, w kefirze jest go jak na lekarstwo Do obiadu mimo wszystko- węglowodany złożone, zwłaszcza, że nie ma ich już do końca dnia. I polecam urozmaicanie źródeł białka- z doświadczenia wiem, że monotonia bardzo utrudnia trzymanie się redukcji.

Cytat:
Napisane przez scandalistka Pokaż wiadomość
R

I. Owsianka na mleku: 3 łyżki p. owsianych, 1 łyżka p. orkiszowych, 1 łyżka otrębów owsianych, 1 jabłko, cynamon, pół łyżeczki miodu, łyżeczka masła orzechowego
2 mandarynki
II. Zupa krem cebulowo-porowa (na bulionie mięsnym) z grzankami z 25g chleba orkiszowego
III. Pierś z kurczaka 120g na łyżeczce oliwy z oliwek, 50g kaszy pęczak, mieszanka warzyw chińskich 200g w sosie sojowym i przyprawach
IV. Chudy twaróg 120g z rzodkiewkami i jogurtem naturalnym (łyżka), 60g chleba żytniego z żurawiną
Fajnie Tu też doradzam białko do śniadania, ale wiem, że czasami ma się ochotę na zwykłą, mleczną owsiankę z dodatkami. Dodaj więcej tłuszczów w drugiej połowie dnia. A chudy twaróg w kolacji zamieniłabym na zdrowszy, półtłusty i dodała np. sałatkę z warzyw.

Cytat:
Napisane przez Linn13 Pokaż wiadomość
R

1. bułka z ziarnami z połową awokado, jajkiem na twardo i rzeżuchą, zielona herbata
2. kawa z mlekiem, jabłko

20 minut ćwiczeń, 20 minut na rowerku stacjonarnym

3. wielki talerz krupniku z kawałkami fileta z kurczaka, 3 kromki ziarnistego chleba
(btw. co sądzicie o chlebie drwalskim z Lidla/Carrefoura?)
4. kilka winogron, 1/4 camemberta, garść orzechów włoskich - , herbata, Verdin fix

1,5 l wody
Przypomniałaś mi, że muszę zasadzić rzeżuchę Jadłospis całkiem smaczny, ale moim zdaniem zdecydowanie zbyt skromny, źle skomponowany i miejscami dość jałowy. Na drugie śniadanie staraj się jeść porządny posiłek (złożony z węglowodanów, warzyw lub owoców i białka) inaczej twój metabolizm stanie w miejscu. Pożywna zupa na obiad to fajny pomysł, ale zamiast 3 kromek chleba, postawiłabym na coś bardziej zróżnicowanego i wartościowego - szczerze mówiąc nieco razi w twoim menu brak warzyw. Kolacja do wymiany - tłusty camembert i słodkie winogrona nie będą służyć twojej redukcji. Jesz malutko, spokojnie mogłabyś jeść DUŻO więcej, ale trzymając się zasad diety redukcyjnej i dobrze bilansując swoje posiłki.

Cytat:
Napisane przez Ashira Pokaż wiadomość
Jeszcze nie miałam czasu, ale na pewno poszperam. Dziękuję za sugestię!

Co to znaczy "wiedza o wielkości porcji"? Pytam poważnie
Moje zapotrzebowanie kaloryczne jest takie, że nigdy na nim nie schudnę. Wynikające z kalkulatorów - wychodzi poniżej 1000 kcal muszę kombinować żeby nie przesadzić w żadną stronę.

Dzisiejsze (wczorajsze? )'R'

Śniadanie: własnoręcznie zrobiona tortilla z mąki orkiszowej, z twarogiem, cebulką, pomidorem i odrobiną kurczaka (resztki z dnia poprzedniego )

II Śniadanie: owsianka z tahiną i domową frużeliną wiśniową

Obiad: naleśniki razowe z farszem szpinakowym ( z ziemniakiem, twarogiem i czosnkiem) i czysta zupa pomidorowa w kubku

Kolacja: 100 g twarogu z łyżką jogurtu, pomidorem i kromką razowego chleba
Nie wierzę, że twoje zapotrzebowanie kaloryczne jest tak niskie - to po prostu nie jest możliwe. Jadłospis miejscami ciekawy, ale bardzo mało w nim świeżych warzyw i owoców. To może moje zboczenie, ale warto potraktować redukcję jako regenerację organizmu, czyli zastąpienie przetworzonych, pełnych tłuszczu i cukru produktów tymi "zdrowymi", wartościowymi w witaminy i minerały, zróżnicowanymi. Ty ewidentnie z wielu produktów zrezygnowałaś, ale nie wprowadziłaś do swojej diety tych, które będą Ci służyć nie tylko w zrzucaniu wagi ale i poprawie stanu zdrowia. W ciągu dnia głównym źródłem białka w twojej diecie ( z wyjątkiem kawałka kurczaka w śniadaniu) jest twaróg. Dodaj do swojej diety ryby, białka roślinne. Brakuje też NNKT- orzechów, oliwy. Warto popracować, a redukcja będzie dla Ciebie i Twojego organizmu przyjemnością.

Edytowane przez agnieszka16
Czas edycji: 2014-01-10 o 11:04
agnieszka16 jest offline Zgłoś do moderatora