2014-01-13, 14:16
|
#3764
|
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2012-04
Wiadomości: 6 733
|
Dot.: Mamy styczniowo-lutowe (XIII) ROCZKUJEMY! ;)
Cytat:
Napisane przez laurka23
Lenova, dobrze że s tatą lepiej
Lady dobrze że poszłaś do lekarza
Dziewczyny, dajny będzie opłatek na tort z takim motywem, dla mojego biedronkowego potworka?
|
swietny!
Cytat:
Napisane przez nancykenator
Laski ale mną trzepnęło :/ do mojej mamy dzwoniła jej siostra (jej wnuczka jest Kubusia chrzestną) i qrwa aluzje, że oni przyjadą na roczek Kubusia - oni czyli 12 osób :/ nieważne,że chrzestna od chrzcin się nie odzywała, ciul z tym ale impreza, żarcie na free :/
|
;//////
Przepis na tort!
Składniki na ciasto jedno ciasto czekoladowe ! (ma być ich 4)
- 50 g gorzkiej czekolady lub białej ( dwa ciasta z gorzką czekoladą i dwa ciasta z białą czekoladą tak więc jak będziemy piec z biała czekoladą zastępujemy 50 g gorzkiej na 50 g białęj ;p )
- 50 g masła
- 50 g drobnego cukru do wypieków
- 2 duże jajka, w temperaturze pokojowej
- 50 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
W garnuszku roztopić masło, dodać posiekaną czekoladę, wymieszać do jej rozpuszczenia. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
W misie miksera ubić jajka (w całości) z cukrem (końcówką do ubijania białek), na gęstą, jasną i puszystą pianę. Wlewać strużką czekoladę z masłem, następnie ekstrakt, cały czas miksując. Dodać mąkę i delikatnie wymieszać szpatułką.
Gotowe ciasto przelać do okrągłej formy o średnicy 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 175ºC przez około 25 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Krem z bitej smietany :
- 400 ml śmietany kremówki 36%
- 2 łyżki serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 50 g mlecznej czekolady, startej na tarce
Wszystkie składniki powinny być schłodzone.
W misie miksera umieścić kremówkę i mascarpone. Ubijać do otrzymania gęstego kremu, uważając by ubijanie nie trwało zbyt długo, by krem się nie zwarzył. Pod sam koniec ubijania dodać cukier puder.
Ubity krem śmietankowy wymieszać szpatułką ze startą czekoladą
krem czekoladoowy
- 200 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
- 1/2 kostki masła
- 2 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu pomaranczowego
Masło utrzeć. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Na parze ubić białka, do ubitych wsypać cukier, cały czas ubijając. Na końcu dodać żółtka, ubić. Odstawić na chwilę do ostudzenia.
Do utartego masła dodać powoli masę jajeczną i ostudzoną roztopioną czekoladę, cały czas miksując. Gotowym kremem przełożyć ciasto.
Ja jeszcze nasaczylam spody mocną kawą.
Przekładałam krem na zmiane, raz smietankowy raz czekoladowy, tak aby czekoladowy byl na samej górze bo na nim miala sie trzymać masa lukrowa.
nomonomomnomnom;p
|
|
|