2014-01-13, 22:53
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: poważny problem z suknią
Cytat:
Napisane przez wewelinka
Witajcie dziewczyny.
Mam problem. Szyję suknię u krawcowej. Zapłaciłam dla niej zaliczkę, wszystko określiłam jak co ma być, ale nie spisałam żadnej umowy. Dostałam tylko kartkę poświadczającą wpłatę zaliczki wraz z paragonem. Wszystko pięknie ładnie ale krawcowa nie wywiązuje się z umowy. Miała sprowadzić dla mnie wybraną przeze mnie koronkę na sukienkę, sprowadziła inną. Mi się nie podoba, a krawcowa twierdzi że sprowadzi inną tym razem taką jak chcę. (poprzednie sprowadzanie trwało miesiąc) nie chce dłużej ciągnąć tej farsy, bo potem mogę nie zdążyć z uszyciem sukni!
czy bez umowy mam jakąś szansę na odzyskanie zaliczki? nie jest to mała kwota bo to 700zł.
prosze o pomoc co z tym mam zrobić
|
Tak, ona nie wywiązała się z umowy, a umowa ustna ma znaczenie. Ty masz pokwitowanie wpłaty. Możesz jej wysłać pismo wzywające to zwrotu zaliczki. Ja w taki sam sposób odzyskuję kasę za inną usługę. Też bez umowy, ale miałam pokwitowanie ( bo umowa ustna jest tak samo wiążąca). Tylko u mnie była dużo wyższa kwota, sprawę prowadził adwokat i czekałam na sprawę sądową pół roku. Może baba się wystraszy jak zaczniesz ją sądem straszyć i odda dobrowolnie. Mój usługodawca się nie wystraszył pisma i musiałam wnieść sprawę cywilną. I czekam na pierwszą ratę spłaty.
|