Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Problem w wyborze studiów...
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2014-01-17, 16:26   #1
Amargura
Raczkowanie

Question

Problem w wyborze studiów...

Witam

Od dłuższego czasu zastanawiam się nad swoją przyszłością w kontekście wyboru studiów. Matura już się nieubłaganie zbliża, więc stwierdziłam, że to jest odpowiedni moment, by pomyśleć nad dalszym kierunkiem kształcenia. By podjąć studia, muszę mieć bardzo dobrze zdaną maturę z przedmiotów, które na danym kierunku są wymagane, więc najwyższa pora, by zdecydować, jakim przedmiotom poświęcić najwięcej czasu, uwagi, nauki, by spełnić swój "plan" - dostać się na wybrane studia.

Proszę Was, byście obiektywnie ocenili wybrane zawody, kierunki studiów, itp. Oczywiście, jestem również ciekawa innych propozycji i sugestii. Napiszcie, czy wybrane przeze mnie kierunki są opłacalne/przyszłościowe, itd.

1.Chciałam iść na farmację, jednak nie pasowały mi przedmioty zdawane na maturze, dlatego znalazłam dwie alternatywy:
-Przedstawiciel farmaceutyczny
-Studium farmacji

2.Dyrektor ds. sprzedaży ("sales director")

3.Prawo - aplikacja adwokacka lub sędziowska

4.Bankowiec

5.Księgowy

6. Filologia polska - nigdy nie miałam problemów z j.polskim, bardzo lubiłam ten przedmiot w szkole, jego nauka sprawiała mi ogromną przyjemność, zajmowanie się całymi dniami książkami, wręcz zachęcało mnie do podjęcia tego kierunku kształcenia, jednak, z tego, co się orientuję, po tych studiach można zostać albo nauczycielem albo logopedą lub ewentualnie edytorem tekstów, więc pod tym względem to nie dla mnie, szkoda, ale także moja polonistka odradziła mi polonistyki;

Uprzedzając ewentualne pytania, nie mam możliwości wybrania studiów na zasadzie robienia tego, co się lubi, bo wszystkie kierunki w jakimś stopniu mnie interesują...

Z góry dziękuję za wszystkie wypowiedzi.
Amargura jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując