2014-01-17, 19:58
|
|
Zadomowienie
|
Dot.: Czy ktoś z Was pracuje z badanich rynku/opinii publicznej?
Cytat:
Napisane przez Ankalime
Tak, ale zauwaz ze ona bez podstawowej znajomości badań nic nie zrobi. To tak jakby weterynarz most budował. Nie przeskoczy tego, jeśli chce być w tej branży to musi zacząć od ankietera. Nikt jej nie da być nawet koordynatorem badan 
Nie ma co mówić dziewczynie ze może być badaczem bez wiedzy jak te badania przeprowadzać.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
Przepraszam, a czy ja jej mówię, że "nie szkodzi, że nic nie umiesz, zostaniesz badaczem"? To chyba oczywiste, że musi mieć pojęcie i o metodologii badań i o analizie statystycznej etc. i przecież chce się wybrać na studia, aby się tego nauczyć. I nie, nie trzeba przechodzić etapu ankietera, żeby robić analizy i być badaczem, szczerze mówiąc wśród znajomych nie mam żadnego badacza, który przechodził przez etap ankietera. Wszyscy zaczynali od praktyk/staży w agencjach badawczych.
---------- Dopisano o 20:58 ---------- Poprzedni post napisano o 20:51 ----------
Cytat:
Napisane przez Tutli
Przepraszam, a czy ja jej mówię, że "nie szkodzi, że nic nie umiesz, zostaniesz badaczem"? To chyba oczywiste, że musi mieć pojęcie i o metodologii badań i o analizie statystycznej etc. i przecież chce się wybrać na studia, aby się tego nauczyć. I nie, nie trzeba przechodzić etapu ankietera, żeby robić analizy i być badaczem, szczerze mówiąc wśród znajomych nie mam żadnego badacza, który przechodził przez etap ankietera. Wszyscy zaczynali od praktyk/staży w agencjach badawczych.
|
Badacz jest osobą, która analizuje wyniki dostarczone przez ankieterów.
Koordynator badań terenowych/ankieter nie musi mieć pojęcia o statystyce a badacz nie musi mieć praktycznego doświadczenia w przeprowadzaniu ankiet, bo nie na tym polega jego praca, to zwykle są dwa zupełnie różne zawody.
|
|
|