Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Jestem stara i przegrałam życie
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2014-01-19, 13:29   #1656
ama
Wtajemniczenie

Dot.: Jestem stara i przegrałam życie

Cytat:
Napisane przez Farisss Pokaż wiadomość
Nie twierdzę, że to coś złego.
Ale uważam, że studia trwają 5 lat (6 i dłużej to tylko w niektórych przypadkach), i rodzice mają obowiązek utrzymywać dziecko przez ten czas. Jak ktoś skończy i chce się dalej szkolić, to proszę bardzo ale już za swoje. A nie, że któryś z kierunek uzależniać od rodziców. Nie wydaje mi się, żeby powinnościa rodziców było utrzymywanie cały czas dziecka, które chce się ciągle uczyć. Będzie miała 30 lat, będzie nadal chciała studiować kolejny kierunek i nadal będziesz uważać, że to w porządku że ciągle ciągnie kasę od rodziców, bo jej się chce studiować ?
A czemu nie? Moim zdaniem to jest sprawa rodziny. Jeśli rodzice mają i chcę wspierać w zdobywaniu wiedzy (a nie tylko wykształcenia, bo to trochę różne rzeczy) swoje dziecko to dlaczego nie? I co to w ogóle znaczy ciągnąć kasę? Przecież piszesz, że koleżanka pracuje tylko pewnie nie zarabia tyle żeby się sama utrzymać. Ja też nie jestem w stanie się za moją pensję samodzielnie utrzymać. W takim wypadku pozostaje tylko liczenie na pomoc i szukanie innej pracy, ale póki jej się nie znajdzie (co jak widać proste w dzisiejszych czasach nie jest) to rodzice są jedyną deską ratunku. jasne, można iść do maka albo jechać na szmatę za granicę, ale jeśli ktoś się kształci interdyscyplinarnie to chyba nie takiego losu chce. Jak ma się 30 lat to trzeba zrezygnować ze wszystkich marzeń i tylko pracować, nawet jeśli rodzina ma możliwość je wesprzeć? Zresztą jest tyle dziewczyn, które mają 30 lat i rodzice je wspierają, bo mają swoje dzieci. Wtedy to jest w porządku? Może dziewczyna nie chce zakładać swojej rodziny, a chce mieć w zamian dużo wiedzy i karierę? Takie wykształcenie to inwestycja na więcej niż 5 lat często.

Trzeba też wziać pod uwagę, że z pierwszym kierunkiem mogła się pomylić i teraz musi naprawić swoje błędy i dopiero kolejny kierunek jest tym, co chce robić i co jest zgodne z jej predyspozycjami.

Edytowane przez ama
Czas edycji: 2014-01-19 o 13:31
ama jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując