Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 10
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2014-01-20, 12:25   #4310
selena85
Wtajemniczenie

Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 10

Cytat:
Napisane przez sharey Pokaż wiadomość
A żebyś wiedziała, że tak jest... Tylko już nie wiem pod jakim kątem szukać. I tu się kłania wiedza lekarzy rodzinnych/pierwszego kontaktu. To oni powinni po objawach wziąć pod uwagę różne możliwości i skierować do konkretnych specjalistów, ale cóż jak oni ograniczają się do chęci wypisania L4 i kolejnych leków, które ze sobą na dodatek kolidują. Wzięłabym mamę na prywatną wizytę, tylko ja po prostu nie wiem do którego pójść lekarza
Oj tak - to prawda i to jest ten minus, że idzie się do okulisty to przepisuje jakieś tabletki, idzie się do gastrologa on przepisuje swoje tabletki, pozniej idzie sie przykladowo do neurologa a on dokłada swoje. W konsekwencji garść leków na dzień, które ze sobą koliduja - i właśnie! odnośnie takiej sytuacji, polecam lekarza geriatrę. Jest on jednym chyba lekarzem specjalizującym się m.in. w tzw "robieniu porządku z lekarstwami". Ja ze swoją mamą byłam u takiego z całą listą tabletek jakie przyjmuje, on zbadał mamę, przeanalizował tą listę leków i dokonał selekcji. Pozmniejszał niektóre dawki a niektóre tabletki usunął całkowicie i nie kazał ich łykać (te które wg badań naukowych nie maja potwierdzonego działania) (facet dodam niezwykle oczytany i na czasie, znajacy wszystkie mozliwe wspolczesne wyniki badan i eksperymentow labolatoryjnych).

Więcej o lekarzu geriatrze:
"Rola geriatry polega m.in. na wspomaganiu specjalistów w trudniejszych przypadkach, gdzie występuje polipatologia geriatryczna, czyli wielochorobowość (...) Starsze osoby cierpią na schorzenia różnych, żeby nie powiedzieć wszystkich układów. W związku z tym dochodzi do niekontrolowanego spożywania ogromnych ilości różnych leków. Leki te w tym momencie zamiast pomagać - przeszkadzają. Zaczynają występować działania uboczne. Co gorsza, może dojść do zatrucia nimi. Rolą geriatrii jest koordynacja leczenia farmakologicznego. Nie można bać się odstawiać lub wstrzymać czasowo podawanie pewnych leków, które nieraz reagują ze sobą negatywnie, dając gorszy skutek, niż jakby pacjent ich nie brał.

Geriatra jest trochę jak lekarz pierwszego kontaktu: musi choć trochę orientować się w różnych specjalizacjach, takich jak psychiatria, neurologia czy rehabilitacja.

- Często wizyta pacjenta dotyczy kilku problemów medycznych - wyjaśnia dr Foerster. - Przychodzi do mnie ze skierowaniem dotyczącym zaburzeń pamięci, wykonuję więc testy jego stanu psychicznego. Ale jednocześnie zdarza się także konieczność oceny innych układów, np. stanu serca, robimy więc EKG. W razie potrzeby wysyłam pacjenta na badanie obrazowe: TK lub rezonans magnetyczny. Przeprowadzam wywiad chorobowy, badanie, dokonuję tzw. COG (całkowitej oceny geriatrycznej). Zajmuję się leczeniem takich schorzeń, jak: nadciśnienie tętnicze, choroba niedokrwienna serca, miażdżyca mózgowa, miażdżyca kończyn dolnych, osteoporoza, choroba zwyrodnieniowa stawów i kręgosłupa, cukrzyca typu II." Całość artykułu tutaj: http://zdrowie.trojmiasto.pl/Geriatr...ow-n56617.html
http://suwaczki.slub-wesele.pl/20140129744753.html
selena85 jest offline Zgłoś do moderatora