2014-01-21, 09:27
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Już ładnie wierszyki recytujemy ,4 latka mieć będziemy. III-IV. 2010 r.
Cytat:
Napisane przez evitka21
Sprawdza się jeszcze "oczność"-czyli dajesz dziecku np.lunetę, kalejdoskop i do którego oczka przykłada, to tam jest prawdopodobnie dominacja
"nożność"-czyli np. którą nogą kopie piłkę.
I teraz jeśli wszystko jest po tej samej stronie, to prawdopodobnie lateralizacja jes jednorodna. (czasem sprawdza się jeszcze "uszność"-do któego uszka słuchawkę przykłada). Jak się różne strony to skrzyżowana.
I teraz ci, którzy mają skrzyżowaną, mogą (ale nie muszą) mieć problemy z koordynacją wzrokowo - ruchową) (szczególnie jak oko i ręka są "różne")
|
Mój uczony czytania, ale pisać to niech go już w szkole uczą, bo się boję właśnie popełnienia błędów.
Wczoraj wieczorem starszy jak młodszemu bajki czytał, to słyszałam jak mu tłumaczył "ą" jak się mówi i dlaczego
Co do prawo, lewo-ręczności. To mój starszy niby miał być prawo ręczny bo np. to z okiem sprawdzane. Ale w rzeczywistości to bardziej złożone, mój tz zawsze mu łyżkę, czy kredkę uparcie w prawą rękę przekładał, teraz młody jak coś wycina to nożyczki w prawej ręce, ale jak mu coś nie wychodzi to przekłada do prawej ręki i poprawia , problem w szkole z odwracaniem literek i cyferek, i podobno tez od tego problemy dyslektyczne.
Przy młodszym tz już w nic nie ingeruje. Jak dajemy mu jeść to ma łyżkę na środku, tak samo z kredką. Większość robi lewą ręką, ale czasami też coś prawą, niech robi jak mu wygodniej.
---------- Dopisano o 10:27 ---------- Poprzedni post napisano o 10:22 ----------
Cytat:
Napisane przez ania p
Nie wiem co macie za problem z tymi szybami 
U nas TZ złazi odpala auto , czeka ustawia nawiewy na max 
Za 10 min samo złazi wycieraczkami i nic nie trzeba skrobać  EW szczotą przejedzie .
Ja wyjeżdżam z grzanego garażu więc mam to w poważaniu .
Na przyszły rok TZ będzie miał vebasto w aucie , więc problem zniknie , bo auto odpala się przez okno ( grzanie ) i złazi do ciepłego .
części już mamy w garażu , tylko zamontować trzeba .
|
Ja za bardzo w centrum mieszkam a za takie zostawienie zapalonego auta, nawet jak na zewnątrz skrobiesz auto to mandacik wystawiają
Ja uwielbiam psikadła do szyb takie jak plyn do mycia szyb. Piskam i wszystko spływa Niestety zamek za późno psiknęliśmy i teraz otwieramy auto drzwiami od pasażera(pilot nie działa bo wyprany a nowy 600zł )
|
|