Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Giertych masakruje listę lektur.
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2007-06-01, 13:58   #103
silesianna
Zakorzenienie

Dot.: Giertych masakruje listę lektur.

Cytat:
Napisane przez natii4 Pokaż wiadomość
To Plastusiowego Pamiętnika nie ma Za moich czasów był. Widocznie dawno do podstawówki chodziłam
obecnie (od czasów "nowej, sześcioletniej podstawówki") dla szkoły podstawowej nie było ŻADNEJ listy lektur obowiązkowych / zalecanych. o wszystkim decydował program nauczania, na który decydował się nauczyciel. oczywiście program musi mieć rekomendację MEN-u, więc w jakiś sposób to, co jest w podręczniku jest zatwierdzane przez pożal się Boże ministerstwo. natomiast same lektury spoza podręcznika, to był wybór nauczyciela - czy dzieci będą czytać "oto jest kasia", narnię, czy hobbita.
swoją drogą to akurat dobrze, że taka lista lektur wraca. bez niej w podstawówkach na polskim nie robiło się nic, w każdym razie niewiele z tego, co robiło się w dawnej podstawówce.

Cytat:
Napisane przez natii4 Pokaż wiadomość

Tak a propo tych lektur to właśnie mi się przypomniało,że Jądro ciemności wprowadzono do kanonu lektur jakieś 4 lata temu. Szybko się tej książki pozbywają
jądro ciemności wprowadzono na miejsce "lorda jima". dlaczego - nie wiem. wycofują się z tego, bo większość nauczycieli nie ma pojęcia o co w tej książce chodzi i nie wie, jak ją omawiać (to słowa kilkunastu z moich korepetytantek - ich nauczyciele jawnie się do tego przyznawali. nauczyciele innych korepetytantek tego nie mówili, ale widać było po nich, że nie wiedzą, o czym mówią).
ja się nie wypowiem na temat tego "jądra" - bo go nie czytałam, nie chciałam męczyć mojego umysłu panem Krzyżanowskim, którtego ni w ząb nie rozumiem. ale może kiedys sie skuszę (ale nei dlatego że "polonista powinien")
silesianna jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując