2007-06-01, 13:58
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Giertych masakruje listę lektur.
Cytat:
Napisane przez natii4
To Plastusiowego Pamiętnika nie ma  Za moich czasów był. Widocznie dawno do podstawówki chodziłam 
|
obecnie (od czasów "nowej, sześcioletniej podstawówki") dla szkoły podstawowej nie było ŻADNEJ listy lektur obowiązkowych / zalecanych. o wszystkim decydował program nauczania, na który decydował się nauczyciel. oczywiście program musi mieć rekomendację MEN-u, więc w jakiś sposób to, co jest w podręczniku jest zatwierdzane przez pożal się Boże ministerstwo. natomiast same lektury spoza podręcznika, to był wybór nauczyciela - czy dzieci będą czytać "oto jest kasia", narnię, czy hobbita.
swoją drogą to akurat dobrze, że taka lista lektur wraca. bez niej w podstawówkach na polskim nie robiło się nic, w każdym razie niewiele z tego, co robiło się w dawnej podstawówce.
Cytat:
Napisane przez natii4
Tak a propo tych lektur to właśnie mi się przypomniało,że Jądro ciemności wprowadzono do kanonu lektur jakieś 4 lata temu. Szybko się tej książki pozbywają 
|
jądro ciemności wprowadzono na miejsce "lorda jima". dlaczego - nie wiem. wycofują się z tego, bo większość nauczycieli nie ma pojęcia o co w tej książce chodzi i nie wie, jak ją omawiać (to słowa kilkunastu z moich korepetytantek - ich nauczyciele jawnie się do tego przyznawali. nauczyciele innych korepetytantek tego nie mówili, ale widać było po nich, że nie wiedzą, o czym mówią).
ja się nie wypowiem na temat tego "jądra" - bo go nie czytałam, nie chciałam męczyć mojego umysłu panem Krzyżanowskim, którtego ni w ząb nie rozumiem. ale może kiedys sie skuszę (ale nei dlatego że "polonista powinien")
|
|
|