Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Mamusie sierpień 2014
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2014-01-21, 12:18   #1544
izka-1987
Raczkowanie

Dot.: Mamusie sierpień 2014

Hej, zaraz resztę nadrobię
[QUOTE=twin--maid;44718337]My szczepiliśmy synka tylko obowiązkowymi szczepionkami. Wydaje mi się, że i tak za dużo jest tych szczepień w tak krótkim czasie u takiego maluszka, który ma jeszcze nie ukształtowany do końca układ nerwowy.

Teraz jak skończył 2 latka, został zaczepiony przeciwko pneumokokom w związku, że we wrześniu wybiera się do przedszkola. U nas co roku miasto funduje tę szczepionkę 2 latkom.

[QUOTE]
Absolutnie się z Tobą zgadzam, też szczepiliśmy tylko obowiązkowymi a teraz myślimy nad pneumo ale to muszę się bardziej zagłębić w temat

Cytat:
Napisane przez sara 85 Pokaż wiadomość
Moja córka na pneumo i meningokoki była szczepiona jednego dnia, jak miała 2,5 roku.
6w1 to tez podstawowe szczepienie jednak lepsze i polecane przez pediatrów, a co najważniejsze to nie ma kilku wkłuć tylko jedno. A szczepienie na rota według mnie to podstawa i powinno być obowiązkowe.
Mi np. położna powiedziała (pediatra potwierdziła), że jeżeli dziecko nie idzie na razie do żłobka/przedszkola to odradza rota, szczepionka ma tylko małą część z wszystkich tych występujących szczepów i nie koniecznie musi chronić przed rota. Poza tym w tej chwili szpitale nie mają już większych problemów z leczeniem rota u dzieciaczków .Zresztą mam potwierdzenie u znajomych znam takich i u których dzieci zaszczepione złapały coś i odwrotnie. Moja córka nie była szczepiona i na razie nie złapała.

---------- Dopisano o 13:18 ---------- Poprzedni post napisano o 13:11 ----------

Cytat:
Napisane przez twin--maid Pokaż wiadomość
Wiem, że 6w1 to podstawowe szczepienie.Dla mnie co lekarz to opinia w sprawie szczepionek. My szczepiliśmy 5w1 i o tej słyszałam najlepsze opinie. A to, że jedno wkłucie zamiast kilku to mnie w ogóle nie przekonuje. Za chwilę dziecko zapomni o ukłuciu. Wybrałam skojarzone szczepionki, gdyż przekonały mnie argumenty tego typu "

"Szczepionki wieloskładnikowe są ponadto bezpieczne i skuteczne, dlatego wykorzystuje się je w programach szczepień w wielu krajach. Wchodząca w ich skład szczepionka przeciwko krztuścowi (kokluszowi), tzw. bezkomórkowa, jest nowocześniejsza, bardziej oczyszczona niż szczepionka całokomórkowa oferowana bezpłatnie w ramach programu szczepień w Polsce; dzięki temu dzieci lepiej ją tolerują, gdyż powoduje mniej niepożądanych odczynów poszczepiennych"

http://pediatria.mp.pl/szczepieniaoc....html?id=52845

Ja do tych dodatkowych szczepionek nie jestem przekonana dlatego też po zagłębieniu się w temat zaszczepiliśmy tylko przeciwko pneumokokom.

Nie podoba mi się tez szczepienie MMR. teraz żałuję, że zaszczepiłam na to dziecko. Drugiej dawki raczej nie dostanie a maluszka nawet pierwszą nie zaszczepię.
Ja MMR właśnie odłożyłam chce zaszczepić za rok przed przedszkolem, zobaczymy jak wyjdzie w praktyce. Z tej szczepionki jedynie warte szczepienia moim zdaniem jest odra. Różyczka jest niebezpieczna w ciąży dla dziewczynek ale to może się zaszczepić będąc nastolatką- ja byłam tak szczepiona, a świnka znowu dla chłopców ale to też można trochę później.
Pytanie z innej beczki czy te szczepionki mają jakiś termin ważności, bo mi ostatnio gin powiedział, że jak byłam szczepiona w liceum na różyczkę to to szczepienie jest ważne 9 lat chyba- słyszała któraś o czymś takim?

Ogólnie szczepienia ok, ale też nie podoba mi się, że są one tak wcześnie serwowane już w pierwszej dobie życia.