2014-01-26, 16:55
|
|
Raczkowanie
|
Dot.: wypowiedzenie umowy i co dalej?
Cytat:
Napisane przez plumie
Cześć dziewczyny. Chciałam spytać o poradę dotyczącą wypowiedzenia umowy najmu. Miałam podpisaną umowę do 31 czerwca, jednak były małe problemy pomiedzy mną i Tż a współlokatorką (córką właścicieli) - mieszkamy w 3. Znaleźliśmy inna ofertę i postanowilismy wymówić umowę. Był tam jednak zapis o tym, że musimy znaleźć kogoś za siebie. Właścicielom ogólnie było to nie po nosie, co nas akurat nie dziwi. Mimo rozżalenia powiedzieli, że sami będą szukać kogoś w zamian. Wszystko to było przed swiętami i kontakt z właścicielami był jedynie przez telefon i maile. Wypowiedzenie wysłałam najpierw jako plik (brak skanera) a po świętach wysłałam listem ( na swoim wypowiedzeniu nie mam podpisu właścicieli). Na maila dostałam odpowiedź o rachunkach. Za tydzień wyprowadzamy się i tu zastanawiam się czy mam informować właścicieli mimo że wiedzą o tym z wypowiedzenia. Komu oddać klucze? Z jednej strony chciałabym mieć to z głowy i wszystko załątwione ale z drugiej Tż stwierdzil, żebym oddała klucz współlokatorce bo to po ich stronie jest zainteresowanie się czy wszystko jest okej, pokój w dobrym stanie, klucze odebrać. Tu ma racje, tylko z drugiej strony nie mam podpisu na wypowiedzeniu i chce wypełnić formalności i mieć wszystko już ustalone. Co o tym myślicie, mam zadzwonić do właścicieli i umówić się czy czekać na ich ruch i wtedy ewentualnie wyprowadzić się "bez słowa"?
|
Jesli wypowiedzenie nadalas przed pierwszym stycznia i masz potwierdzenie nadania, nie potrzebujesz podpisu wlascicieli na kopii wypowiedzenia. Na wszelki wypadek nie usuwaj rowniez maila, chociaz moim zdaniem nie ma on wiazacej mocy prawnej bez elektronicznego choćby podpisu. Uwazam, ze powinnas zadzwonic dzien przed wyprowadzka do wlasciciela i przypomniec sie, poprosic o ich przyjazd i potwierdzenie (na pismie!) ze przyjmuja mieszkanie, nic nie zostalo uszkodzone ani zabrane. Inaczej nawet po czasie moga Cie oskarzyc o zniszczenie itp. Corka wlascicieli nie jest wynajmujacym wiec warto sie zwrocic bezposrednio do nich.
|
|
|