2007-06-03, 14:22
|
#3
|
|
Zakorzenienie
Zarejestrowany: 2005-09
Wiadomości: 8 388
|
Dot.: Co z czereśni?
Najprostszy i jeden z najsamczniejszych wg mnie sposobów wykorzystania czereśni to Clafoutis, czyli:
1/2 kg czereśni, 1/2 szklanki mąki, 1/3 szklanki cukru, 1 opakowanie cukru waniliowego, 3 jajka, 1 szklanka mleka, 1/4 kostki masła.
Płytkie, szklane lub ceramiczne, naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Resztę masła roztapiamy w rondelku.
Czeresnie myjemy, ewentualnie drylujemy, chociaż w prawdziwym deserze się tego nie robi, ze względu na aromat ukryty włąśnie w pestkach owoce przekłądamy do naczynia.
Mąkę łączymy z cukrem, dodajemy roztrzepane jajka, wlewamy mleko i przestudzone masło. Miksujemy (przypomina ciasto naleśnikowe). Owoce zalewamy masą i pieczemy około pół godziny w 180st. Po wyjęciu z piekarnika obficie posypujemy cukrem pudrem. Jemy na ciepło.
|
|
|