2014-01-28, 14:02
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: WOMEN ON WEB czyli medyczna aborcja...
Cytat:
Napisane przez Chatul
Masz tutaj na myśli darmową antykoncepcję? W dowolnych ilościach?
Zważywszy na to, że to rodzice ponoszą odpowiedzialność za tę nastolatkę i to na nich spoczywa obowiązek ewentualnego leczenia jej czy dbania o nią w ciąży, to wcale nie dziwi mnie, że przepisy są jakie są.
Decydowanie się na seks w przypadku, gdy nie ma się nawet pieniędzy na antykoncepcję, to eufemistycznie rzecz biorąc, bardzo nierozsądne zachowanie. I takiego w żadnym wypadku nie powinno się promować czy popierać.
|
cóż, zamiast oczekiwać od nastolatków rozsądku, wolałabym oczekiwać go od dorosłych - i umożliwić nastolatce dostęp do antykoncepcji (nie widzę powodu, by nie miała być darmowa) oraz, przede wszystkim, świadczeń ginekologicznych. Argument z odpowiedzialności rodziców mnie średnio przekonuje - bo brak dostępu do świadczeń ginekologicznych dla nastolatki może być zwyczajnie szkodliwy. I nie mam tu na myśli jedynie antykoncepcji. Co więcej, nie postrzegam dziecka jako przedmiotu, który dorośli dowolnie mogą modelować, zgodnie ze swoimi przekonaniami, których dziecko podzielać nie musi. Widzę za to spore pole do nadużyć.
I to nie tylko nadużyć w sprawie braku dostępu do antykoncepcji. Nadużyciem byłoby także zmuszenie do przerwania ciąży w momencie, w którym jest to sprzeczne z przekonaniami nastolatki.
Edytowane przez rembertowa
Czas edycji: 2014-01-28 o 14:03
|
|
|