2014-01-28, 15:28
|
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Noworoczne Mamusie - STYCZEŃ/LUTY 2014 cz. 11
Cytat:
Napisane przez selena85
A w ogóle po co oni zakładają ten welflon? 
Oksytocynę podają czy jak?
|
Wenflon zakładają bo nie pozwalają zazwyczaj jeść i trzeba utrzymać pacjentke w dobrym stanie. I tak sobie leci: glukoza, pwe, sól fizjologiczna. Często też okytocyna. No i w momecie gdy sie dzieje coś złego np. krwotok to jest bardzo ciężko znaleźć żyły.
Cytat:
Napisane przez kukurydzianaa
No bo nie chce mi się wierzyć, że wypłaty dla położnych / lekarzy zależą od ilości porodów... Jak ktoś mieszka na pipidówie, gdzie przypada jedna rodząca na jeden czy dwa dni, to taki personel chyba głodem przymiera, tak mało zarabia....
Hmm, tak mnie zastanowiło - dlaczego średni koszt porodu to aż 3400 zł? Co tyle kosztuje? Czas poświęcony przez personel, prąd (światło, ktg), środki dezynfekcyjne, jakieś ligninki i podkłady, woda z prysznica i co jeszcze? 
|
Hmm do porodu serio się mnóstwo rzeczy używa. Dajmy na to wykonanie wlewu z okytocyną (sól 500ml, 5j oksytocyny, aparat do przetoczeń, rękawiczki, gaziki + żeby podać to trzeba założyć wkłucie ) jest dużo sprzętów, które się sterelizuje. Zestaw do kontroli jamy macicy, zestaw do łyżeczkowania, kleszcze. No i równie dużo jest sprzętu jednorazowego. Jeśli chcesz przygotować przepisowo antybiotyk to potrzebujesz: sól 20ml, strzykawke 20, 2 igły, oczywiście antybiotyk, rękawiczki, gaziki. Leki to jest drogi interes. Taki lek który się używa już w ostateczności przy krwotoku to jedna ampułka kosztuje 3tys (lek ten to novoseven).
Mogłabym tak długo wymieniać 
Cytat:
Napisane przez iwantyou99
W szpitalach z 2 i 3 stopniem referencyjnosci musi byc takie urządzenie. Zazwyczaj jest jedno. A porodów np 7.
Ja pisałam o tej sprawie z Pleszewa ale moim zdaniem z tych informacji które były w mediach niezawinil lekarz.
Wysłane z aplikacji mobilnej Wizaz Forum.
|
Heh mam praktyki w dwóch szpitalach o trzecim stopniu referencyjności i żaden nie ma takiego sprzętu 
Cytat:
Napisane przez milka-pilka
W PL dziecko od razu po narodzinach szczepione jest przeciw żółtaczce. Żeby dziecka nie zaszczepili trzeba wcześniej złożyć pisemne oświadczenie, inaczej nikt nie będzie respektował decyzji rodziców.
Piękna Klucha 
|
Nie musisz nic pisać przed szczepieniem pytają się Ciebie o zgode i wtedy masz prawo jej nie wyrazić Dziecko jest też szczepione przeciw wzw typu B.
Wiem, że może to takie nie na miejscu ale jak chcecie mogę Wam wysłać artykuł na temat przyczyn śmierci wewnątrzmacicznej. Pokazane tam jest, że dużej ilosci przypadków przyczyny są niestety nieznane.
|