Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Warszawa - niania - ile płacicie i jakie ma obowiązki?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2014-01-29, 14:26   #1
eha
Przyczajenie

Warszawa - niania - ile płacicie i jakie ma obowiązki?

Ptyanie do mam z Warszawy (prośba o podanie dzielnicy, w której mieszkacie, bo to ma znaczenie). Aktualnie mam nianię dla 3-latka, którą wzywamy kiedy Młody zostaje w domu z powodu choroby. Niania jest znajomą rodziny, bardzo młodą osobą, bez doświadczenia. W zasadzie nie potrafiła okreslić nam nawet swoich wymagań, poza tym jest to osoba, której wiele pomagaliśmy (i jej rodzinie) w różnych sprawach, więc myślę, że jeśli będę szukać kogoś na komercyjnym rynku to sprawy będą wygladały inaczej tzn. wynagrodzenie będzie większe. Poza tym zapewniamy jej zamieszkanie (w domu, na oddzielnej kondygnacji z własną kuchnią i łazienką).
Kiedyś zaangażowałam z doskoku osobę mi polecaną, zawodowo opiekującą się dziećmi, chociaż bez działalności czy faktury i jej stawka dzienna (zaproponowała system dzienny) bez względu na ilość godzin wyniosła 150 zł.
Rozglądałam się na portalu kojarzącym nianie i rodziców i widziałam, że stawka wynosi ok. 15-20 zł za godz. Biorąc pod uwagę, że mój czas dojazdu do pracy wynosi ok. godziny, po powrocie np robię zakupy w sklepie osiedlowym to niania spędziłaby u nas jakieś 10-11 h dziennie. Czyli np 15*1o=150 * 22 dni robocze w miesiącu to daje ok 3 300 zł pensji. To trochę sporo.
Co do zakresu obowiązków to mamy jedno dziecko, do zadań opiekunki nie dochodzą żadne prace domowe, nawet posiłki dla dziecka przygotowuję ja, są jedynie do odgrzania lub obrane rano zmieniaczki do ugotowania. Dziecko śpi ok. 2,5 dziennie, niania np nie sprząta zabawek po Młodym. Nie ukrywam, że przydałaby się osoba, która np mogłaby przygotować mi posiłki dla dziecka czy pomóc w pracach domowych w czasie kiedy ja już wrócę do domu.
Czy możecie mi napisać na jakich warunkach zaangażowaliście swoje nianie?
eha jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując