Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - jak pomóc?
Wątek: jak pomóc?
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2014-02-04, 20:28   #4
vergiss
Raczkowanie

Dot.: jak pomóc?

Autorko, ja Ci powiem z autopsji jak to u mnie wyglądało, bo też mam ojca alkoholika. Moja matka przez 30 lat małżeństwa z nim nie robiła dosłownie nic, bo się bała ojca, bo się wstydziła sąsiadów kiedy trzeba było dzwonić po policje itd. A ojciec ją bił, obrażał, wyzywał. Mnie i mojego rodzeństwa nikt nigdy nie bił ale ojciec i nas wyzywał od najgorszych, spokoju nigdy nie było. Co prawda ojciec przestał stosować rękoczyny bo trochę już się bał moich dorosłych braci ale problem był nadal duży, awantury po nocach itd ale pewnie to znasz.

I tak to trwało te (niecałe co prawda) 30 lat, aż ja - najmłodsza z rodziny wzięłam sprawy w swoje ręce. Ojca zaciągnęłam do sądu za znęcanie psychiczne i fizyczne. To nic trudnego, wystarczy iść na policje a oni skierują wniosek gdzie trzeba. Warto przed tym założyć niebieską kartę na komisariacie, pod który podlegacie - to jest jakiś dowód, że coś było już z tym robione. Mój ojciec dostał 1 rok w zawieszeniu na 3 lata (łagodny wyrok bo nie był wcześniej karany) i dozór kuratora. Uspokoił się i to bardzo, awantur już nie było a jeśli już się jakaś zdarzyła to bardzo spokojnie bo nad ojcem wisi groźba więzienia. Za to, że nie stawiał się na wezwania kuratora ma niedługo sprawę o odwieszenie wyroku. Polecam coś takiego zrobić, wystarczy trochę samozaparcia i jak już się zacznie coś robić to trzeba to doprowadzić do końca.

Spróbujcie jednak z tą kawalerką. Postawcie ją może przed faktem dokonanym - coś w stylu, że już wynajęliście i jak tam nie pójdzie to pieniądze przepadną.
vergiss jest offline Zgłoś do moderatora   Odpowiedz cytując