Dot.: Wizy do USA dla Polaków będą zniesione? - Unia Europejska grozi Ameryce sankcja
Cytat:
Napisane przez banana84
Z tego co pamietam z Twoich poprzednich postow, to do ukonczenia studiow (a chyba jestes dosc mloda osoba) mieszkalas w Polsce. Nie wiem jakim sposobem masz obywatelstwo amerykanskie i w to nie wnikam, ale jakby nie patrzec to jestes Polka wychowana w Polsce i po prostu z tym obywatelstwem ci sie mocno poszczescilo. Prawdopodobnie ktos z twoich przodkow swego czasu tez przybyl do USA nieleganie i po czasie sie zalegalizowal. Nie rozumiem wiec czemu roscisz sobie wieksze prawa niz osoby ktore przebywaja tam nielegalnie ale pracuja i placa podatki i np maja dzieci urodzone i wychowanie w tymze kraju. W twom np wieku. Tak naprawde to ty jestes tam imigrantka, tyle ze z papierami (ale to raczej nie twoja zasluga).
Wkurza mnie takie podejscie "wazne ze mi sie udalo i mi bylo dobrze".
Dodam ze tez bylam w usa, tez nie chcialam zostac nieleganie (bylam przepisowy czas na wizie studenckiej). moglam sie zalegalizowac przez malzenstwo z owczesnym chlopakiem. I tez bym teraz pewnie mogla zgrywac Wielka Amerykanke i Obywatelke.
A Polacy ktorzy JUZ sa legalnie tez przez pewnien okres byli na terenie usa nielegalnie (badz kombinowali z wizami studenckimi) dopuki nie udalo im sie zdobyc zielonej karty (najpewniej przez mniej lub brdziej prawdziwe malzenstwa).
Zapomnial wol jak cielenciem byl...
|
Dzieki za tak dlugi wywod.
Jestem urodzona w Stanach, przeprowadzilam sie z mama do Polski a po studiach zaraz wrocilam do siebie-do USA. Moj ojciec nie jest Polakiem.
Nie musi Ci sie podobac co mowie ale wlasnie przez takich nielegalnych imigrantow wizy beda w Polsce I tak wkurza mnie to, ze uczciwi ludzie nie moga np przyjechac na wakacje Albo gorzej-jak w przypadku czarnegoElfa, nie moga odwiedzic wlasnej siostry co jest legalnie!
Jak pisala reign of light- mnostwo ludzi na rzesach staje, zeby byc legalnie. Mam kolezanke co po nocach pracuje sprzatajac w biurach, zeby moc zaplacic college I tu byc legalnie..
Takze ja mam tyle do poweidzenia na ten temat.
Czas edycji: 2014-02-15 o 13:40
|