Dot.: Straszny problem z paznokciami POMOCY
witam,
ja mam bardzo podobny problem, też rozdwajają mi się paznokcie i to niezależnie od tego jakiej długości są - obcięte na zero i tak się rozdwoją, tyle, że w moim przypadku dotyczy to tylko paznokci wskazujących i środkowych u obu rąk.
za to na wszystkich paznokciach mam takie podłużne pręgi.
też polecam olejowanie paznokci - jest o tym wątek - na pewno nawilży to skórki i paznokcie - ja sobie wyczyściłam buteleczkę po lakierze do paznokci, poprzelewałam tam różne oleje i smaruje kilka razy dziennie: skórki wokół paznokci i wpusczam po kropelce pod każdy paznokieć. można również kupić w aptece regenerum do paznokci - to również mieszanina olejków w fajnym aplikatorze z pędzelkiem.
ja nie obcinam paznokci, tylko piłuję pilniczkiem szklanym z rossmana, a piłowanie kończę polerką (piłując tak jak zwykłym pilniczkiem, prostopadle do paznokcia). tak samo jak się zrobi jakaś rozdwajająca się zadra - rozprawiam się z nią polerką.
poza tym staram się nosić paznokcie pomalowane - lakier nie trzyma się super długo, ale za to nie ma szans, żebym o coś zahaczyła i rozdwoiła sobie paznokieć.
poza tym ja bym wybrała się do dermatologa, bo może to świadczyć o jakiejś chorobie paznokci.
|