Wizaz.pl - Podgląd pojedynczej wiadomości - Koty - część VIII
Podgląd pojedynczej wiadomości
Stary 2014-02-16, 21:13   #2317
petenera
Raczkowanie

Dot.: Koty - część VIII

Cytat:
Napisane przez Kitty_91 Pokaż wiadomość
Witam szanowne kociary

Chciałabym się was poradzić otóż planuję zakup kota i nie wiem jaką rasę wybrać. Mieszkam w małym mieszkaniu i chcę żeby to był kot spokojny i łagodny, taki typowy "kanapowiec". Mogę kotu zapewnić spacery na smyczy ale zależy mi, żeby go nadmiernie nie ciągnęło na dwór bo miałam już dachowca - przybłędę, wziętego z podwórka. Kot ten w mieszkaniu bardzo źle się czuł a, że mieszkam na czwartym piętrze i w centrum miasta to wypuszczanie go było utrudnione. Bardzo podobają mi się maine coony ale wiem, że te koty lubią przestrzeń. Myślałam też o brytyjskim lub ragdollu, może właścicielki się wypowiedzą?

Ja mam ragdolla, co prawda niedługo, ale myślę, że mogę coś powiedzieć (mój ma 5 msc.). Jest bardzo łagodny i usłuchany. Raczej spokojny, choć jak to dzieciak lubi porozrabiać-próbuje ciągnąć firanki, drapać krzesła itp. Dwa razy dziennie dostaje zrywu i wtedy gania jak nienormalny po całym mieszkaniu, obijając się przy okazji o ściany. Ja, biorąc kota sądziłam, że są to zwierzęta niewymagające. O naiwności! Być może koty wychodzące tak nie absorbują, jednak te siedzące w domu bardzo-w końcu także muszą gdzieś dać ujście swojej energii. Ja się czuję jakbym miała w domu noworodka Uwielbia siedzieć na balkonie, ale ponieważ na razie ten jest niezabezpieczony robi to tylko w czyjejś obecności. Jest strasznie ciekawski i wszędzie za mną łazi, wszędzie musi zajrzeć. Jego siostra z miotu, która została u hodowcy, to istny szatan, nie mają już do niej siły-tak rozrabia, więc nie ma reguły Tyle mogę powiedzieć. Na razie nie mogę powiedzieć, że to leniwy kanapowiec, ale to jeszcze gówniarz. Więcej info udzielą może dziewczyny, które mają dorosłe ragdolle.

PS. Przesyłam Wam zdjęcia na nowym drapaku. Zaraz jak złożyliśmy kital go przetestował. Zastanawiam się nad dokupieniem jeszcze jednego słupa i legowiska, żeby było mu wygodniej wskakiwać na hamak. Trochę żałuję, że nie dołożyłam tych dwóch stówek od razu, ale Rufi ma ceny kosmiczne, a właściciel przekonywał, że taki jest wystarczający... Co myślicie? Drapak jest prosty, ale bardzo estetycznie i solidnie wykonany.
"Jaka jest podstawowa różnica między psem a kotem? Pies rozumuje tak: "Karmią mnie, opiekują się mną, kochają mnie, muszą być bogami". Kot zaś tak: "Karmią mnie, opiekują się mną, kochają mnie, więc jestem bogiem"."
(autor anonimowy)

Edytowane przez petenera
Czas edycji: 2014-02-16 o 21:21
petenera jest offline Zgłoś do moderatora