2007-06-09, 17:36
|
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Lorenzo Villoresi Firenze
Chciałam odświeżyć wątek.
Ostatnio przetestowałam Dilmun - mnie się podoba, chociaż czytałam na forum opinię, ze pachnie jak detergenty.
Yerbamate - na poczatku mi się nie podobało, jednak zmieniłam zdanie po kilku testach - to już jakiś czas temu.
Dilmun - testowane dzisiaj rano:
- Nuta głowy - Cytrus, róża, jaśmin, kwiat pomarańczy, zielone liście i neroli
- Nuta serca - Petit grain, neroli, kwiat pomarańczy, wawrzyn, opoponaks, kadzidło
- Nuta bazy - Nuty cytrusowe, esencje kwiatowe, żywica elemi, wanilia, drewno cedrowe, sandałowiec
Poczatek świeży, ostry, goryczkowaty - troche nieprzyjemny. Ale pochwili goryczka mija. Zapach staje się świeży słodki i ostry. Słodycz nie jest jednak cukierkowa, tylko owocowa - kwaskowata. to napewno zasługa cytrusów.
Na tym etapie pachnie ja dobrze przyprawiona ziołami cytrusowa lemoniada domowa. Przypomina mi jakiś zapach z dzieciństwa. Faktycznie kojarzy mi się z jakimś środkiem czystości, którego przed laty używała moja Babcia - ale to bardzo pozytywne skojarzenie - mnie się podoba. Po jakimś czasie czuję cały czas cytrusy, wanilię i przebija się w dali żywica elemi ( to ona powoduje skojarzenia z detergentami ). gdzieś w dali machaja do mnie neroli i opoponaks ( już wiem jak pachnie )
Kiedy do głosu dochodzi nuta serca, zapach robi się przyjemnie ciepły. Nie traci jednak swojej cytrusowej świeżości - ta trwa do samego końca.. Teraz czuję coraz wyraźniej opoponaks i zywicę elemi ( taki cytrusowo - terpentynowy zapach ). Oba te składniki ładnie się mieszają, zapach jest przyjemny - promieniuje czystością.
W nucie bazy, żywica z cytrusami i wanilią wciąż utrzymuje przyjemny klimat. Jednak zapach staje się cięższy. Już nie jest tak świeży. Jest słodko - ciężki -a le nie przytłacza, nie zasładza. Nosi się go przyjemnie. Wciąż czuć podstawową nutę, która przebijała się w każdej fazie. To charatkterystyczny akcent tego zapachu. Dla mnie generalnie bomba.
|