Dot.: Co robicie na obiad? Część X
Dzisiaj zapiekanka makaronowa na patelni.
Podaje mniej więcej jak zrobić, bo na prawdę dobre to!
Makaron spaghetti gotuje się al dente. Na patelni przesmaża się pieczarki, cebulkę, kiełbaskę (ale jest tu pełna dowoloność, z mięsem mielonym też dobre). Kiedy makaron jest ugotowany, odcedza się i wrzuca do garnka i makaron i wszystko to co przesmażyliśmy. Dodajemy przecier pomidorowy i 2 jajka mieszamy. Na patelni rozgrzewamy troszkę oleju i nakładamy makaron (dość gruba warstwa, jak robiłam z całego opakowania makaronu to robiłam na 2 razy, ale wtedy mieliśmy gości, dla nas zrobię z połowy porcji). przykrywamy i na małym ogniu pieczemy aż się zetnie wszytsko razem. Przewracamy za pomocą talerza (trzeba też podlać oliwą na drugą stronę) i pieczemy. Jak wszystko się zetnie, przekładamy na deskę, kroimy jak pizze na trójkąty jemy widelcem i nożem. Ekstra!
Ja dzisiaj robię jak napisałam wyżej, ale już mam plan i następnym razem zrobię z boczkiem i cebulą i zaleję sosem śmietanowo- parmezanowo-jajecznym i wyjdzie coś w smaku carbonary. (ale to dopiero po świętach bo od jutra przerwa mięsna ) I to jest to!
|