2014-03-01, 22:42
|
|
Zakorzenienie
|
Dot.: Co ma wpływ na wyglad włosów?
Cytat:
Napisane przez Normotonia
Witam,
Mam włosy nieco poza ramiona.
Mają tendencję do przetłuszczania się.
Są cienkie i delikatna.
Dwa lata temu obcięłam je na półdługie (jeszcze nigdy tak dużo nie skracałam włosów-jedynie mama podcinała mi końcówki).
Od tego czasu one sobie rosły i rosły.
Może urosły z 10 cm.
I teraz wyglądają tak, że od czubka małe cienkie włoski sięgają połowy głowy, wygląda to jakby ktoś uciął jedną warstwę włosów.
Czy rodzaj wody ma wpływ na stan włosów?
Jakich szamponów/używek/kosmetyków do stylizacji używać przy cienkich, przetłuszczających się, słabych włosach?
A jakich absolutnie nie używać?
Jak suszyć włosy?
Czym czesać włosy?
Co zrobić z tymi "młodymi" włoskami które wyrastają z czubka głowy? (nie ma mowy żeby była grzywka, bo ona po jednym dniu skręca się jak u barana i robi się bardzo tłusta)
|
Stan zdrowia i dieta - na te co dopiero wyrastają.
Na te, co już wyrosły - woda, wilgotność powietrza, używane kosmetyki, sposób ich użycia, ewentualna stylizacja i rodzaj użytych narzędzi oraz temperatury, rodzaj fryzury, sposób postępowania z włosami w dzień i w nocy (fryzura, jak często dotykamy włosów, czy są narażone na urazy mechaniczne ze strony np suwaków, torebki, wiatru, słońca).
No i uwarunkowania genetyczne, jak ktoś ma włosy cienkie i miękkie z natury, to nie dorobi się nagle grubych i sztywnych. Ale jak ma rzadkie, to już może powalczyć o gęstsze.
Krótsze włoski to baby hair. Bywają niepodatne i sterczące albo skręcające się. Bo rozumiem, że włosy masz proste, ale te młode Ci się skręcają?
Nie napisałaś nic o swojej pielęgnacji, jak często myjesz włosy, czego dokładnie używasz, żeby można było coś napisać więcej. Nie licz też na to, że ktoś Ci tu przedstawi idealny zestaw kosmetyków, bo tak się nie da. Ale poradzić coś można, tylko napisz, co chcesz osiągnąć.
|
|
|